InfoFoto: Printscreen/RTS

Sazdanović apeluje: Uzmite se u pamet! Zbog rasta broj zaraženih Interna klinika ušla u COVID sistem, u KC hospitalizovano 180 pacijenata

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 14 07 2020

S obzirom na to da se očekuje povećan broj pacijenata koji će biti hospitalizovani u Klinički centar Kragujevac, u COVID sistem ove zdravstvene ustanove ušla je i Interna klinika. To je za RTS izjavio direktor kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović. Dodao je i da je trenutno na lečenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi 180 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru. 

Klinički centar u Kragujevcu izvršio je prethodnih reorganizaciju, preraspodelio je kapacitete da bi primio sve obolele, dve trećine ove zdravstvene ustanove je pretovoreno u COVID bolnicu. U COVID sistem danas ulazi i Interna klinika u Kragujevcu. To znači da su pet klinika i tri intenzivne nege u COVID sistemu.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže za RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini. 

"Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega", rekao je Sazdanović. 

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u Kliničkom centru se leči 180 pacijenata, 32 traže intenzivnu negu, devet je na respiratoru, i naglašava da se to menja iz sata u sat. 

"Očekujemo povećan broj pacijenata, klinička slika je mnogo teža, nego ona u martu i aprilu, zbog toga smo opredelili ovaj prostor. Prekalјeni smo borci, ali povećan broj pacijanata zahtevaće i povećane napore. Kada smo planirali prostor i uvećanje kapaciteta, očekivali smo i povećan priliv, svakoga dana u našim ATD ambulantama ima između 280 i 320 pregleda, od toga je novih 50 do 60 pacijenata svakoga dana – govorim o regionu od Aranđelovca do Kralјeva”, izjavio je za RTS direktor Kliničkog centra u Kragujevcu i dodaje da se zahteva maksimalna ozbilјnost i apelovao na građane da brinu o svom, zdravlјu porodice i cele zajednice.

Prema njegovim rečima, privremena bolnica je nužnost i ove nedelјe započinje njeno otvaranje. 

"Oni pacijenti koji su na izlazu, i čekaju odlazak kući – da ne opterećuju kapacitete nego da budu u privremenoj bolnici. To je prvi aspekt, a drugi se odnosi na one pacijente koji su na početku bolesti da dobiju adekvatnu terapiju, da ne budu u samoizolaciji i da u svojim porodicama horizontalno ne šire infekciju", objasnio je Sazdanović. 

Ukazao je da će borba trajati i da moramo da naučimo da živimo sa koronom.

"Nije sporna volјa zdravstvenih radnika, sporna je volјa stanovništva da se uzme u pamet. Apelujem na Šumadijski region da se uvede vanredna situacija i da stanemo na put širenju epidemije", zaklјučio je Sazdanović.

Izvor: RTS