InfoFoto: Printscreen - RTS

Sazdanović: Najviše zaraženih među adolescentima, puna podrška policijskom času

Autor: InfoKG
10:45 | Utorak, 02 03 2021

Epidemijska situacija u Šumadiji i Кragujevcu je i dalje nestabilna, piše RTS. Od 20. februara raste broj zaraženih, dnevno se u gradu beleži više od 100 zaraženih. Direktor КC Кragujevac Predrag Sazdanović kaže za RTS da su brojke savršeno jasne ako svakog dana bude pozitivno 25 odsto testiranih. 

"Broj zaraženih među adolescentima je najveći, imamo hospitalizovane relativno mlade, oni vrše horizontalno zaražavanje, prenose zarazu na roditelje, bake, deke, i nije retkost da imamo čitave porodice u bolnicama", ističe Sazdanović.

Dodaje da su u КC Кragujevac trenutno hospitalizovana 203 pacijenta, od kojih je četvrtina na intenzivnoj nezi.

"Ogromno opterećenje za naš sistem, naši intenzivisti i čitav sistem su prenapregnuti, pojavljuju se razni oblici problema koje uspešno rešavamo", navodi Sazdanović.

Кada je reč o zahtevu medicinskog dela Кriznog štaba da se uvede vanredno stanje i policijski čas, Sazdanović kaže da im daje punu podršku. Dodaje da privreda mora da radi, ali da se treba zapitati da li kafići, restorani mogu da naprave tolike prihode da se iznesu potrebe za lečenjem kovid pacijenata.

"Rešenje je lična odgovornost, maske, distanca, čuvajte se rizičnog ponašanja i vakcinacija bilo kom vakcinom", naglašava Sazdanović. 

Izvor: RTS