Info

Sazdanović: Naši rezultati u borbi portiv Korone bolji od svetskih – Zahvalnost za donacije od 1,37 miliona evra (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
18:00 | Četvrtak, 28 05 2020

Rezultate koje je tokom borbe sa virusom COVID-19 postigao Klinički centar Kragujevac zajedno sa zadravstvenim ustanovama čiji pacijenti ka njemu gravitiraju za nijansu su bolji od svetskih. To tvrdi vršilac dužnosti direktora kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović i potkrepljuje činjenicom da je do sada kroz ceo taj sistem prošlo više od 800 pacijenata, a da je od 55 osoba koje su bili na respiratoru njih 20 odsto uspešno skinuto sa istog. Zahvalio se državnom vrhu i brojnim donatorima koji su se sami javljali da pomogu ovdašnjem Kliničkom centru tokom borbe sa Korona virusom i kroz opremu i na druge načine donirali oko 1,37 miliona evra.   

Klinički centar Kragujevac je spremno dočekao Korona virus, tvrdi vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović, i dodaje da je u ovoj brobi postigao odlične rezultate. Napominje da je to zahvaljujući sistemu koji je uspostavljen, a koji su činili kragujevačke zdravstvene ustanove i bolnice iz Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice...

Ceo sistem koji smo mi ustanovili imao je preko 800 pacijenata, a konkretno u Kliničkom centru Kragujevac se 250 najtežih pacijenata lečilo. Od toga je 55 pacijenata bilo na respiratoru, a sa istog je uspešno skinuto 20 odsto njih. To pokazuje da su naši rezultati, da kažemo, za nijansu bolji nego svetski. Posebno smo ponosi što smo bili deo zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, koji je imao među najmanjim stopama smrtnosti u svim svetskim razmerama. To je rezultat ozbiljnih državnih mera, pre svega, na prevenciji, da ne dođe do uzajamnog zaražavanja, a da kada se i desi, da se reaguje brzo i na vreme. Za nas u Kragujevcu je bilo specifično to što smo se trudili da naše pacijente što manje, kasnije i neophodnije stavimo na respirator. Mislim da to što smo postigli je rezultat ozbiljnog medicinskog znanja, fantastične opremljenosti svom zaštitnom opremom i jako dobrom motivisanošću svih zaposlenih u COVID klinikama i bolnicama”, izjavio je Sazdanović. 

Zahvalio se državnom vrhu i brojnim donatorima koji su se sami javljali da pomogu ovdašnjem Kliničkom centru tokom borbe sa Korona virusom i kroz opremu i na druge načine donirali oko 1,37 miliona evra.   

Republika Srbija je u Klinički centar Kragujevac dopremila opremu vrednu milion evra, a reč je o 24 klinička respiratora, tri mobilan respiratora, 30 pacijent monitora, 60 pacijent infuzionih pumpi, 8 aparata za NIV, 80 puslnih oskimetra i jednoj automatskoj redukcionoj pumpi za kiseonik. Kompanije, pojedinci, udruženja su se, prema Sazdanovićevim rečima, sami javljali da pomognu i kroz opremu i na duge načine donirali ovoj zdravstvenoj ustanovi oko 370.000 evra. Među njima je i Fondacija Novak Đoković. 

Izuzetno mi je drago što smo donirali četiri respiratora i 20 kliničkih monitora, ukupne vrednosti 122.000 evra. Fondacija Novak Đoković, naši osnivači Novak i Jelena donirali su milion evra za kupovinu respiratora i druge neophodne medicinske opreme za naše bolnice i zdravstvene ustanove. Mi ćemo narednih dana uručiti neophodnu medicinsku opremu za borbu protiv Korina virusa i drugim COVID centrima širom Srbije. Značajno je i to što će ova oprema koristiti zdravstevnim ustanovama i nakon epidemije Korona virusa u lečenju pacijenata”, rekla je menadžer za donacije Fonadcije Novak Đoković, Emina Potrić.

Pored Fondacije Novak Đoković, Kliničkom centru Kragujevac su, između ostalih, pomogli i fudbaler Kristal Palasa Luka Milivojević, i nekadašnji fudbaler Fiorentine, inače rođeni Kragujevčani, Nenad Tomović, kao i privrednik Bratislav Milanović, Advokatska komora Kragujevac, Centar za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka, kompanije “Unior” i “Agromarket” i mnogi drugi.

Vršilac dužnosti direktora kragujevačkog Kliničkog centra Predrag Sazdanović se zahvalio svima na nesebičnoj pomoći i uručio zahvalnice ustanovama i institucijama koje su pomogle u borbi protiv virusa COVID-19, kao i donatorima.

Galerija slika