InfoFoto: Arhiva - Printscreen - RTS

Sazdanović: Situacija zabrinjavajuća, trpimo posledice praznika

Autor: InfoKG
11:30 | Utorak, 23 02 2021

Povećan broj novozaraženih Korona virusom posledica je velikog prazničnog okupljanja građana u turističkim mestima Srbije, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović. 

Ono što je posebno zabrinjavajuće, a to je što je procenat novozaraženih pacijenata na ukupan broj testiranih preko 25 odsto. Imali smo prethodnih dana 15 do 16 odsto i to je relativno bio broj u opadanja, ali se taj broj nakon praznika povećao”, kaže Sazdanović. 

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac trenutno je hospitalizovano oko 190 pacijenata. 

Ovde se radi o pacijentima, koji nisu samo pulmološki, odnosno kovid, nego imamo i one koji imaju druge tegobe, hirurške, kardiološke i sedam pacijenata koji su za konorarnu negu, a kovid su pozitivni. Praktično formiramo novo kovid odeljenje, koje će se baviti isključivo konorarnim pacijentima. Povećano je angažovanje svih naših zaposlenih, ukinulimo i ono malo godišnjeg odmora što smo imali i sledeći plan je kako ćemo izaći sa operativnim programom. Mi smo ovih mesec, mesec i po dana radili operativni program u smislu onkoloških pacijenata i traume, ali ćemo svakako morati da uradimo neku redukciju, jer ovako više ne ide”, izjavio je Sazdanović dodajući da bitku sa Korona virusom u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac na dnevnom nivou izgubi jedan do dva pacijenta. 

Apeluje na sve građane da poštuju preventivne mere, poput nošenja maski i održavanja distance, ali i da se vakcinišu. Zamolio je građane da vode računa između dve doze vakcinacije, jer se, kako kaže, pravi imunitet stiče tek 15 dana nakon druge doze bilo koje primljene vakcine.