Info

Sazdanović za InfoKG: Neodgovorno ponašanje dovelo do naglog skoka broja novozaraženih

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Ponedeljak, 23 08 2021

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac trenutno je hospitalizovano 60 pacijenata zaraženih Koronom, od kojih je osam na intenzivnoj nezi, dvoje na respiratoru. To je za InfoKG izjavio direktor ove zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović. Dodaje da je povećanje broja novozaraženih u Kragujevcu rezultat neodgovornog ponašanja, pre svega misli na nenošenje maski i masovna okupljanja,  ali i da se veliki broj građana zarazio na letovanju.  

U Kragujevcu se poslednjih dana na dnevnom nivou beleži stotinak novozaraženih virusom COVID-19. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović kaže da je reč o ljudima koji se neodogovrno ponašaju, ne nose maske, kao i da su mahom među zaraženima oni koji stižu sa letovanja. 

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac trenutno je hospitalizovano 60 pacijenata zaraženih Koronom, od kojih je osam na intenzivnoj nezi, dvoje na respiratoru. 

To je trenutna Korona slika u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac. Te kliničke slike koje su kod nas su uglavnom srednje, ka lakim. Međutim, imamo i nekoliko teških pacijenata, ali to je kod onih koji imaju udružene bolesti. Od sutra se pripremamo da otvorimo četvrtu kovid bolnicu, pored postojeće tri. Znači, Klinika za infektivne bolesti je kompletno u kovidu, Klinika za pulmologiju, jedna polovina je u kovidu, a druga je za non-kovid i post-kovid pacijente, otvorili smo intenzivnu negu Korona 1, a sada će u kovid sistemu biti i Klinika za neurologiju sa 45 kreveta. To je plan za ovu nedelju. Mislim da ćemo vrlo brzo, u zavisnosti od broja pacijenata otvoriti i nove kapacitete“, rekao je za InfoKG Sazdanović.  

Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih Koronom, neće da utiče na lečenje ostalih pacijenata. 

Svi mora da znaju, kao što već radimo godinu i po dana, paralelno sa kovid pacijentima, bavimo se i non-kovid pacijentima. Pre svega mislim na onkološke, koje smo u prethodna dva meseca dijagnostikovali, bili su na konzilijumima i pripremamo ih za operativni zahvat“, kaže Sazdanović. 

Dodaje da su renovirane tri operacione sale tokom leta i da planiraju kako će non-kovid pacijente da leče i da ih zaštitmo od eventualnog zaražavanja. 

To je problem svuda u svetu, ne samo u Srbiji. UKC Kragujevac je doneo naredbu koja podrazumeva testiranje svih zaposlenih koji se vraćaju sa godišnjeg odmora, PCR testom o sopstvenom trošku. Naravno, svi su obavešteni da ukoliko nisu vakcinisani, a desi se zaražavanje pacijenata u non-kovid delu, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost, jer su potencijalni prenosioci virusa na pojedinim klinikama“, naglasio je Sazdanović.