InfoFoto: Facebook/Omladina JAZAS-a Kragujevac

Saznaj svoj status: Kragujevac obeležava Svetski dan borbe protiv side

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Petak, 30 11 2018

Povodom obležavanja Svetskog dana borbe protiv side sutra će biti održana stručna konferencija “Saznaj svoj status” u hotelu “Zelengora”, a potom će u Šoping centru “Kragujevac Plaza” biti organizovana javna akcija, kao i dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.  

Iz Omladine JAZAS-a poručuju da iako je HIV prisutan u našoj zemlji više od 30 godina, procenjuje se da još uvek oko 800 do 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Dodaju i da kod više od polovine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija se dijagnostikuje kasno, odnosno kada je imunološki sistem već značajno narušen, čak i kada nemaju znake i simptome bolesti i kada je rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći. Naglašavaju i da što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje veće su šanse za dug i kvalitetan život. 

Zbog toga Omladina JAZAS-a poziva Kragujevčane da se priključe obeležavanju Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra. 

U okviru obeležavanja ovog dana sutra će u 12 časova u hotelu „Zelengora“ biti organizovana stručna konferencija pod nazivom „Saznaj svoj status“. Na konferenciji će lokalna stanja i perspektive u oblasti HIV preventivnih programa predstaviti član Gadskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, dr Bilja Popovska iz Kliničkog centra, dr Nikola Uskoković iz Instituta za javno dzravlje, dr Bisenija Radivojević iz Doma zdravlja i Jelena Milanović iz Omladine JAZAS-a.   

U Šoping centru „Kragujevac Plaza“ sutra od 18 do 22 časa biće održana javna akcija. U okviru akcije će u periodu od 18 do 21:30 časova ispred „Plaze“ biti organizovano dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV. 

Jedino se testiranjem uzorka krvi na HIV može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje na HIV je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput od lekara. Testiranje na HIV je jednostavno, nije bolno i ne oduzima mnogo vremena, a rezultati se dobijaju brzo. Testiranje na HIV je danas deo odgovornog ponašanja, jer se dijagnostikovanjem HIV infekcije i lečenjem smanjuje mogućnost daljeg prenošenja HIV-a na druge osobe, uključujući i prenos HIV-a sa majke na dete“, navodi se u saopštenju Omladine JAZAS-a Kragujevac. 

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra od 1988. godine. Cilj je da se pruži podrška lјudima koji su HIV pozitivni i njihovim porodicama, ali i da se podseti javnost da HIV nije nestao, da postoji i dalje vitalna potreba da se sakupe sredstva, podigne svest, pobede predrasude i poboljša obrazovanje.