Info

Saznaj svoj status: U Šumadiji 84 HIV pozitivne osobe

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Nedelja, 02 12 2018

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a održana je stručna konferencija na temu “Saznaj svoj status“. Na teritoriji Šumadijskog okruga i u Kragujevcu od 1985. godine do danas registrovano je 84 HIV pozitivnih osoba, a u 2018. godini registrovane su 4 HIV pozitivne osobe.

Stručna konferencija održana je u sali Hotela “Zelengora“, u organizaciji Omladine JAZAS-a i uz podršku grada Kragujevca. 

Stručnjaci iz oblasti medicine govorili su o prevenciji, infekciji HIV-om i bolesti SIDE (sindroma stečenog imunološkog deficita), o statistici na lokalnom nivou i dosadašnjim zajedničkim aktivnostima zdravstvenog sistema, lokalne samouprave i organizacija iz nevladinog sektora.

"U pogledu demografske i populacione politike jedan od najvažnijih zadataka lokalne samouprave je da kroz strateška dokumenta i lokalne akcione planove kao prioritet postavi prevenciju i očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih. To je predviđeno razliitim programima, podrškom organizacijama civilnog društva i podrškom zdravstvenom sektoru za anonimno testiranje na HIV, AIDS, ali i na hepatitise B i C i sifilis. Jedan takav projekat lokalna samouprava podržala je zahvaljujući UNDP-u finansiranjem organizacije JAZAS-a koja u fokusu svog delovanja ima očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih ljudi. Drugi projekti su manjeg obima sa pozicija saradnje zdravstva i lokalne samouprave", rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na teritoriji Šumadijskog okruga i u Kragujevcu od 1985. godine do danas registrovano je 84 HIV pozitivnih osoba, a u 2018. godini registrovane su 4 HIV pozitivne osobe.

Govoreći o organizaciji aktivnosti povodom obeležavanja dana borbe protiv side, Jelena Milanović, predstavnik Omladine JAZAS-a, kaže da je ovogodišnja kampanja spojena sa Evropskom nedeljom testiranja na HIV i hepatitise, tako da je do sada održan veliki broj akcija dobrovoljnog, poverljivog  savetovanja i testiranja na HIV. Kao i ranije u fokusu su studenti budući da je čak četvrtina HIV pozitivnih osoba iz populacije mladih. HIV više nije infekcija koja se vezuje za starije i neobrazovane ljude jer najveći broj zaraženih su obrazovani mladi ljudi sa završenom srednjom školom  i fakultetom, istakla je Jelena Milanović.

Na konferenciji su govorili doktori Doma zdravlja, Kliničkog centra i sa Instituta za javno zdravlje Kragujevac.    
         
Cilj obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side jeste promocija dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja da bi nestao strah od testiranja koji postoji, da bismo ukazali da danas ne postoje rizične grupe već samo rizično ponašanje i da svaki seksualni odnos bez zaštite jeste rizik sam po sebi ali i promocija trestiranja trudnica u prvom tromesečju trudnoće, rekao je dr Nikola Uskoković sa Instituta za javno zdravlje Kragujevac. U okviru Instituta postoji Savetovalište za HIV i polno prenosive bolesti i funkcioniše po principu dobrovoljnog, poverljivog savetovanja i testiranja, gde svi sugrađani mogu da se testiraju svakog  dana. Na teritoriji Šumadijskog okruga i u Kragujevcu od 1985. godine do danas registrovano je 84 HIV pozitivnih osoba, a u 2018. godini registrovane su 4 HIV pozitivne osobe.