InfoFoto: kragujevac.rs

Sećanje na streljane Slovake u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
15:41 | Sreda, 21 06 2017

Povodom obeležavanja 99 godina od streljanja slovačkih vojnika u Prvom svetskom ratu, 21. juna 1918. godine, danas su položeni venci na Češko-slovačkom vojnom groblјu u Kragujevcu. Vence su položili predstavnici ambasade Republike Slovačke, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, lokalne samouprave, SUBNOR-a i udruženja građana.

Grad Kragujevac treba da zauzima izuzetno važno mesto u srpskom kolektivnom pamćenju, ne samo zbog toga što je postao prva srpska prestonica, već i zbog nesrećnih događaja koji su se dogodili u ovom gradu tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Tužni događaji koji su se dogodili pre 100 godina ovde, ali i u drugim krajevima Evrope, treba da ostanu u pamćenju ne samo srpske, već i evropske javnosti sa nadom da se oni više nikada neće ponoviti. Kao predstavnik ambasade Republike Slovačke u Beogradu, mogu da izrazim zadovolјstvo da je slovačka strana tokom najvećih svetskih sukoba u Prvom i Drugom svetskom ratu na kraju, uprkos brojnim problemima bila na pravednoj strani istorije. Imena slovačkih vojnika uklesana na spomeniku ispred koga stojimo su pravi primer da je slovačka strana bila u stanju da ostvari svoje humane cilјeve. Kolektivna bezbednost i sigurnost stanovništva su koja se u Evropi ponavlјaju sve više i zato se nadam da nikada više nećemo doživeti to što se dogodilo 1918. ili 1941. godine ovde u Kragujevcu i takođe se nadam da ako se nekada budemo borili za najveće vrednosti stanovništva i čovečanstva, da će Slovačka opet biti na pravednoj strani”, izjavio je sekretar ambasade Republike Slovačke, Mihail Hrušik.

Memorijalni kompleks Češko-slovačkog vojnog groblјa u Kragujevcu podignut je 1924. godine i simbol je sećanja na strelјanje 44 Slovaka 71. austrougarskog trenčinskog pešadijskog puka koji su zbog pobune protiv svojih starešina, pred prekim sudom osuđeni na smrt.

Sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji Mihail Hrušik, položio je venac i kraj Humke strelјanim đacima i profesorima u Šumaricama. 

Za sekretara Ambasade Slovačke Republike, Mihaila Hrušika zaduženog za politiku i kulturu, Milana Popovića, pomoćnika ministra za rad, zapošlјavanje i boračka i socijalna pitanja, predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zgradi Gradske uprave organizovan je prijem.

Na prijemu se govorilo o dosadašnjem prijatelјstvu i saradnji sa slovačkim gradom Trenčinom i zaklјučeno je da, prateći moderne tehnologije, dostupni su novi načini uspostavlјanja komunikacije i prezentacije gradova, kao i promocije njihovih potencijala. Predloženo je da se na jesen održi video konferencija sa gradovima potencijalnim investitorima iz Slovačke predstave kapaciteti grada Kragujevca, jer je uspostavlјanje novih saradnji na polјu ekonomije i razvoja prioritet gradskog menadžmenta.

Nakon održanog prijema, u galeriji Narodne biblioteke u organizaciji Udruženja potomaka ratnika 1912 - 1920, otvorena je izložba slika, starih fotografija i etno motiva iz života slovačkog naroda. Muzičko scenski program pod nazivom “Vojnik je vojnik“ izvelo je Kulturno umetničko društvo “Lepenica“.