InfoFoto: Jovan Živanović/GTO

Sećanje na žrtve Holokausta u Muzeju “21. oktobar”

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 23 01 2020

Programom pod nazivom “Holokaust: nasleđe fašizma 2” sutra će od 11 do 16 časova u Muzeju “21. oktobar” biti obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u organizaciji Spomen parka “Kragujevački oktobar”. 

Program, koji će još jednom podsetiti na stradanja i sudbinu Jevreja u Drugom svetskom ratu, sastoji se iz tri dela: “Holokaust i mladi”, “O suživotu Jevreja i Srba” i “Kako (o)pojmiti neopojmljivo”. Reč je o istorijskim i filozofskim razmatranjima, sećanjima preživelih, dokumentarnoj izložbi i promociji knjige.  

U prvom bloku “Holokaust i mladi” govoriće Nenad Glišić iz Studentskog kulturnog centra o tome kako su u 19. veku stanovnici Kragujevca pisalu peticiju sa namerom da zaštite svoj sugrađanina Jevrejin od proterivanja. Nada Banjanin Đuričić iz Centra za primenjenu istoriju govoriće na temu “Nacistička ideologija – mržnja, propaganda i vaspitanje“ i promovisati publikaciju „To što radiš važno je: učiti o Holokaustu po preporukama Jad Vašema”. O Holokaustu lično će posvedočiti gospođa Ester Bajer.  

U okviru drugog bloka “O suživotu Jevreja i Srba”, Biljana Albahari iz Udruženja “Jevrejska digitalna biblioteka” otvoriće izložbu beogradskog Jevrejskog istorijskog muzeja, pod nazivom “Jevreji Srbije – oficiri vojske Kraljvine Jugoslavije”.   

U poslednjem bloku “Kako (o)pojmiti neopojmljivo”, nezavisni istraživač Vera Mevorah održaće predavanje na temu “O čemu govorimo kada govorimo o Holokaustu: sećanje, istorija ili predstavljanje”, a potom će biti održana promocija knjige D.J.Goldhagena i K.R. Brauninga „Obični ljudi – dobrovoljni dželati“.

Za kraj je planiran razgovor učesnika programa međusobno i sa publikom na temu Holokausta, genocida i ratnih zločina.

Spomen park “Kragujevački oktobar” organizuje program u saradnji sa Laboratorijom za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju beogradskog Univerzitet, Jevrejskim istorijskim muzejom, Savezom jevrejskih opština Srbije, Udruženjem „Jevrejska digitalna biblioteka“, Centrom za primenjenu istoriju, ovdašnjim Studentskim Kulturnim centrom i Centrom za izgradnju mira, uz podršku lokalne samouprave.