Info

Sećanje na žrtve koje su dale živote za oslobođenje Kragujevca od okupatora (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 21 10 2019

Polaganjem venaca i služenjem pomena kraj spomenika širom gada, odata je pošta žrtvama koje su dale svoje živote za oslobođenje Kragujevca 1944. godine. 

Sećanje na poginule Crvenoarmejce, koji su dali svoje živote tokom oslobađanja Kragujevca 1944. godine, obeleženo je polaganjem venaca pokraj spomen obeležja u Opornici. Poštu poginulim Crvenoarmejcima, između ostalih, odao je Vlastimir Božinović Vlasta iz Lužnica, koji je 1944. godine imao 17 godina i seća se dolaska ruskih vojnika. Venci su položeni i na spomen obeležja na Varoškom i Paliluskom groblju.

Kod Gromovića ulaza, u podnožju Pivarskog parka kraj spomenika podignutog 1999. godine, služen je pomen žrtvama revolucionarnog terora 1944. godine i položeni venci. Posle oslobođenja Kragujevca 20. oktobra 1944. godine, u Kapislani nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, partizani su streljali više stotina uglednih Kragujevčana i stanovnika okolnih mesta, čiji tačan broj ni imena svih nisu utvrđeni.

Polaganjem venaca i cveća kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Bagremaru, te intoniranjem himne Srbije i Izraela, obeležena je 78. godišnjica od tragičnog događaja i odata je počast nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Sa mesta gde je 20. oktobra 1941. godine nacistička vojska za svoje ubijene vojnike streljala 37 Jevreja i 78 Srba, upućene su poruke mira i tolerancije. 

Pošta je odata i kraj spomenika Plazibat Anti, revolucionara iz Dalmacije koji je pogunuo u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine. Komesar Anta Plazibat, rođen 1914. u Dalmaciji, bio je jedan od prvih heroja koji je poginuo u borbi za oslobođenje od okupatora.

Sećanje na nevino stradalo stanovništvo, koje je nemačka vojska streljala 19. oktobra 1941. godine u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, grad je obeležio manifestacijom ”Tri oktobra”. Kao čin osvete tog dana ubijeno je više od 400 nedužnih civila, spaljena su sva tri sela i to je bio samo početak odmazde okupatora, uvod u tragediju koju Kragujevac i čitav svet pamte.

Obeležavanjem oktobarskih komemorativnih svečanosti iz Kragujevca celom svetu šalje se poruka koja život stavlja na prvo mesto. Manifestacije, kojim se tradicionalno obeležava kragujevački oktobar, nose poruku mira i opominju da se istorija ne zaboravlja ali i da ne sme da se ponovi.

Galerija slika