InfoFoto: Printscreen - YouTube/Skupština grada Kragujevca

SG: Grad preuzima “Šumadija DES”, državi daje “Zastavinu ambulantu” - sednica završena ZAGRLJAJEM (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Petak, 13 09 2019

Grad Kragujevac postaće većinski vlasnik Preduzeća za profesinonalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija” i dokapitalizovaće ga sa 70 miliona dinara, dok će osnivačka prava u “Zastavinoj ambulanti” preneti na državu. To je, između ostalog, odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada, na kojoj je usvojen i predlog odluke da Slobodna zona Šumadija bude povećana za 5 hektara, pa će iznositi 10 hektara. Na ovom zasedanju lokalnog parlamenta izostala je rasprava opozicije i vlasti, a pojedini opozicionari osvrnuli su se na netransparentnost rada Gradske uprave, što pokazuju rezultati istraživanja organizacije "Transparentnost Srbija". Na kraju sednice gradonačelnik Radomir Nikolić dobio je zagrljaj. 

Redovno zasedanje Skupštine grada, 27. po redu, proteklo je mirno, pa su bez većih prepreka, odnosno rasprava, odbornici vladajuće koalicije, uglavnom nemim dizanjem ruku, doneli vrlo brzo, za oko sat i po vremena, sve predviđene odluke spakovane u 18 tačaka dnevnog reda. Većina opozicionih odbornika nije prisustvovala ovom zasedanju lokalnog parlamenta, a tek deo njih koji je bio prisutan osvrnuo se na netransparentnost rada Gradske uprave, koju pokazuju rezultati istraživanja organizacije Transparentnost Srbija. 

Među najzančajnijim odlukama koje su donete na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta, izdvajaju se proširenje Slobodne zone Šumadija, prihvatanje osnivačkog udela u Preduzeću za profesinonalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija”, ali i prenos osnivačkih prava grada Kragujevca u Zastavinoj ambulanti na Republiku Srbije.  

Slobodna zona Šumadija biće povećana za pet hektara, pa će iznositi 10 hektara, a iz Skupštine grada je poručeno da ova odluka prati nameru lokalne samouprave da što više stranih investitora dođe u Kragujevac i napravi svoje proizvodne pogone.  

Kada je reč o Preduzeću za profesinonalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija”, grad Kragujevac će postati njegov većinski vlasnik i dokapitalizovaće ga sa 70 miliona dinara. 

Ideja je da se 65 miliona dinara uloži u izmirivanje starih obaveza prema bivšim i sadašnjim zaposlenima na ime neto zarada, a pet miliona u zanavljanje opreme koje ima preduzeće, da time postignemo punu likvidnost i finansijsku stabilnost i da preduzeće nastavi da normalno da radi. Uz to, ideja je da nam država prenese svoj deo kapitala u preduzeću. Na taj način bi grad Kragujevac imao preko 50 odsto u kapitalu, što znači da bismo po osnovu Zakona, mogli da poveravamo poslove ovom preduzeću i da ga specijalizujemo za ono za šta nam je potrebno u gradu. To je održavanje parkovskog mobilijara, bandera i ograda i proizvodnja igrališta, ali i da učestuvju i dalje na tržištu i prodaje svoje proizvode drugim lokalnim samoupravama”, rekao je Nikolić. 

Odbornici su usvojili i predlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za prenos osnivačkih prava grada Kragujevca u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika na Republiku Srbiju. 

Usvojen je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a kompeltno zdravstvo, sem apoteka, do kraja ove godine prelazi na Republiku. Problem je u tome što naš Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika je jedina ustanova koja kao privredno društvo funkcioniše u sistemu zdravstva u Srbiji i nigde Zakonom nije predviđeno na koji nači će se rešavati sudbina ovog preduzeća. Ukoliko mi sada menjamo pravni oblik, to znači gašenje privrednog društva i osnivanje nove ustanove, a mi po zakonu ne možemo da osnujemo ustanovu zdravstva, što znači da mi moramo pre svega ovoga da prenesemo osnivačka prava nad preduzećem na Republiku, pa onda ona da radi promenu pravne forme”, rekao je Nikolić.

Na sednici su kroz objedinjene rasprave usvojeni i planovi detaljne i generalne regulacije Košutnjak, Mala vaga, Plaza, Servis 2, Šupljaja, 22. Decembar, Čika Dača, Korićani, Lepenica, Male Pčelice i Šumarice. Pored toga, usvojena je i odluka o ostvarivanju prava na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca.

Tokom zasedanja lokalnog parlamenta Odbornička grupa “Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana” održala je konferenciju u Svečanoj sali Skupštine grada sa koje je saopšteno da nisu iznenađeni niskim ocenama koje je zbog loše vidljivosti rada dobila Gradska uprava od orgnaizacije “Transparentnost Srbija”.

Upozoravali smo na izrazitu netransparentnost rada naprednjačke lokalne vlasti od samog njenog uspostavljanja 2014. godine u Kragujevcu. Primera loše prakse je zaista mnogo, počev od sumnjive privatizacije Radio-televizije Kragujevac, preko još netransparentnijeg vraćanja ove medijske kuće pod okrilje Grada Kragujevca. Javne rasprave o gradskom budžetu su održavane vikendima, odluka Gradskog veća nema na sajtu grada, dok odbornici dobijaju šture predloge odluka, da bi naknadno dolazilo do promene tekstova po njihovom usvajanju. Tako su izmenjeni programi javnih i komunalnih preduzeća, da bi se izdvojile enormne sume za nabavku nepotrebnih luksuznih automobila ili promašene marketinške kampanje, a sve zbog dilova sa ad hoc otvorenim firmama bliskih SNS-u i njenim koalicionima partnerima”, rekao je šef Odborničke grupe “Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana”, Bojan Stojadinović. 

Nakon svega, redovno zasedanje Skupštine grada, 27. po redu, završeno je zagrljajem. Međutim, nisu se grlili opozicija i vlast, već tokom poslednje tačke dnevnog reda – odbornička pitanja, odnornica Srpske napredne stranke Marija Vučićević, nakon hvalospeva o gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, zdušno ga je zagrlila.

Foto: Printscreen - YouTube/Skupština grada Kragujevca