InfoFoto: kragujevac.rs

SG: Inicijativa za zaštitu parka “Jezero Bubanj”, nova kadrovska rešenja…

Autor: InfoKG
16:30 | Petak, 26 03 2021

Kragujevac pokreće inicijativu za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“, a na osnovu jednoglasne odluke odbornika Skupštine grada. Na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta najduže se raspravljalo o predlozima akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, a usvojena su i nova kadrovska rešenja. 

Nakon gotovo tromesečne pauze, danas je održana, šesta po redu, redovna sednica Skupštine grada Kragujevca u Amfiteatru Pravnog fakulteta. Na dnevnom redu bilo je 38 tačaka, pa je i rasprava odbornika potrajala, a sednica je poprimila epitet maratonske. 

Rasprava je krenula već na na početku zasedanja, kada se bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović javio za reč i povredu poslovnika. Stevanoviću se žalio na to što sednici prisustvuje zamenik predsednika Skuptine grada Zoran Mladenović, koji je osumnjičen za polno uznemiravanje dve službenice Gradske uprave, koje su ga i prijavile. 

Nakon toga, Stevanović je “potkačio” i predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, kako obavlja tu funkciju, a od nedavno je zasnovao radni odnos u Energetici. To je Petrašinović potvrdio, a potom se nastavilo sa sednicom.    

Najduže se raspravljalo o predlozima akata iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja.

Opozicija je negodovala zbog izostanka obrazlozenja predstavnika predlagača, sa čime se složio i gradonačelnik, koji je rekao da je nedopustivo da na sednici nema predstavnika JP Urbanizam.

Opozicioni odbornici su izrazili bojazan da će na skveru kod bolničke kapije biti izgrađena benzinska pumpa i da je to razlog izmene Plana generalne regulacije Centar – Stara varoš, ali je Dašić objasnio da na skveru kod nekadašnjeg ulaza u UКC neće biti izgrađena benzinska pumpa ni stambeno-poslovni objekat.

Jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine grada, Kragujevac će pokrenuti inicijativu za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“. Inicijativa će biti upućena Zavodu za zaštitu prirode Srbije radi izrade Studije zaštite kojom se utvrđuju vrednosti tog područja.

Odluka je u interesu svih Kragujevčana i mi ćemo se potruditi da je sprovedemo do kraja. Prethodnih dana smo svedoci napada jednog dela vanparlamentarne opozicije kako lokalna administracija forsira gradnju po obodima jezera Bubanj. Naprotiv, mi pre svega štitimo interese građana. Zahvaljujući ovoj odluci potrudićemo se da stavimo tačku, da zaštitimo jezero Bubanj i od nas samih, ali i od svih budućih vlasti”, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Prema njegovim rečima, jezero Bubanj je kragujevački dragulj i zato se odlukom odbornika Skupštine grada pristupa i izradi novog Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“. 

Postojeći PDR iz 2013. godine podrazumevao je neki vid gradnje, ali ne stambenih objekata.  Jezero kao takvo mora da ima neke sadržaje i verujem, kazao je Dašić,  da su stručnjaci koji su radili  PDR na tom mestu videli neki restoran ili hotel. Dozvoljena visina objekta bila je P+4.  Novim PDR – om, želimo približnije da odredimo šta može od sadržaja da se ponudi na jezeru, a šta jednostvano nije moguće”, poručio je gradonačelnik Dašić. 

U cilju zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha odlukom Skupštine grada u ugostiteljskim objektima se ukida mogućnost pripreme hrane na čvrsta goriva (drva, ugalj, ćumur), već samo korišćenjem obnovljivih izvora energije. Ugostitelji imaju do kraja godine da se usklade sa ovom novom odlukom. Takođe, predviđena je i bolja regulacija korišćenja filtera na sistemima ventilacije u ugostiteljskim objektima. Opširnije ovde: Evo šta će ugostitelji morati da promene do kraja godine zbog odluke SG.  

Na sednici su usvojena i nova kadrovska rešenja.

Odlukom većine odbornika, za glavnog gradskog urbanistu izabran je Ivan Radulović, diplomirani inženjer arhitekture zaposlen u Javnom preduzeću „Urbanizam“.

Za novog direktora Кnjaževsko-srpskog teatra izabran je glumac Mladen Кnežević, dok će na čelu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u naredne četiri godine biti Nenad Кaramijalković, dosadašnji zamenik direktora Spomen parka „Кragujevački oktobar“.

Razmatrani su izveštaji o radu gradskih uprava i lokalnog ombudsmana u 2020. godini i data saglasnost na programe rada ustanova kulture, obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva za 2021. 

Izvor: InfoKG, RTK, kragujevac.rs