InfoFoto: kragujevac.rs

SG: Usvojen rebalans, budžet uvećan za 259 miliona - Opozicija: Gotovo da nema gradskih investicija, uvećani prihodi zbog otpremnina

Autor: InfoKG
16:30 | Petak, 04 11 2022

Rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je uvećan za 259 miliona dinara, usvojen je posle gotovo trosatne rasprave na današnjoj 20. redovnoj sednici Skupštine grada. Za govornicom su se smenjivali odbornici, a opozicija je kritikovala da je manje investicija nego prethodnih godina, kao i da su uvećani prihodi grada zbog otpremnina koje su isplaćene bivšim radnicima Fiata. 

Na početku 20. redovne sednice Skupštine grada  konstatovan je prestanak funkcije člana Gradskog veća za komunalne delatnosti Vladimira Maksimovića, koji je podneo ostavku početkom oktobra. S obzirom na to da još uvek nije preldožen kandidat za obavljanje te funkcije, Maksimović ostaje na dužnosti do izbora novog člana Gradskog veća za komunalne delatnosti. 

Nakon toga, usledila je rasprava o rebalansu ovogodišnjeg gradskog buždeta. Ta rasprava potrajala je skoro tri sata. 

Prema rečima član Gradskog veća za finansije, Nenada Stanišića, prvi put posle više od deset godina, usvaja se rebalans budžeta grada za tekuću godinu, zbog uvećanja planiranih prihoda i primanja. Dodao je da je inicijalno planiran budžet u iznosu 9.559.000.000 dinara uvećan za 259 miliona dinara.

Prihodi su uvećani po osnovu poreza na zarade za 588 miliona i poreza na imovinu za 192 miliona dinara. Svesni teških vremena u kojima živimo, deo tog viška, u iznosu od 115 miliona dinara biće utrošen za javni prevoz, a 135 miliona dinara grad će izdvojiti za plaćanje prve rate reprograma koji je Grad sklopio sa Energetikom 2019. godine. Taj priliv omogućiće gradskoj toplani da u što dužem periodu zadrži postojeće cene grejanja bez povećanja, a u cilju očuvanja standarda naših građana. U jednom delu deo sredstava opredeljen za investicije je smanjen, a to se odnosi na rekonstrukciju Trga vojvode Radomira Putnika. Za tu namenu ove godine bilo je planirano 300 miliona. Radovi su započeti, ali s obzirom na to da će se najveći deo radova izvoditi  u prvoj polovini naredne godine, najveći deo plaćanja biće realizovan u prvoj polovini 2023. godine. S druge strane, novac koji nam je na raspolaganju, a reč je o 70 miliona dinara, biće uložen u rekonstrukciju saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže”, rekao je Stanišić.

Nekadašnji gradonačlenik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je u odnosnu na 2021. ovogodišnji gradski budžet uvećan za 35 odsto, ali da su sredstva za investicije smanjena za 60 odsto.  

Ono što je meni najinteresantnije jesu investicije, koje pominjete. Hajmo da budemo pošteni prema sebi i građanima. Investicije planirane za 2021. milijardu 961 milion, a rebalansom smo to sveli na milijardu i nešto. To je 880 miliona manje, a to je bilo u oktobru prošle godine, samo predviđeni nivo sredstava koji nije ostvaren. To je gospodo 50 odsto. Od čak 32 stavke za 2021. ostvarili smo oko 16, ne ostvarili, nego radili. Sad nam se podvlači ista priča. Planirali smo za 2022. devet milijardi 559 miliona na početku godine, uvećali smo to za nekih 9 milijardi 818 miliona, ali plan je investicija bio manji nego 2021. Sada rebalansom svodimo to na 890 miliona, što će reći 536 miliona manje. Ako se vratim na 2021. godinu to je preko 60 odsto manje. To je očigledno da ne znamo, ne planirmao kako treba. Vi ako pogledate šta smo sve od investicijama planirali i ostvarili i šta vi zovete investicijama. Nije samo Trg Radomira Putnika investicija koju smo započeli. Tu su fasade. Mi smo i fasade umanjili drastično od onoga što smo planirali, što za mene nije investicija, nego investiciono održavanje. Šta je suština u životu ovog grada? To jesu investicije, one praktično sa nivoa grada gotovo da ne postoje“, rekao je Stevanović, a šta je još za govornicom izjavio pročitajte opširnije ovde: Verko: Gotovo da nema gradskih investicija, smanjene za 60% u odnosu na 2021. 

Za govornicom su nastavili da se smenjuju odbornici vlasti i opozicije iznoseći svoje stavove. Odbornik u Skupštini grada i narodni poslanik Nikola Nešić ukazao je tokom rasprave na to da se prihod od poreza na dohodak uvećao ne zbog rasta broja zaposlenih ili rasta zarada, već prevashodno zbog otpremnina koje je isplaćivao Fiat.

Tokom rasprave o rebalansu, otvorene su i druge teme, kao što je odlaganje početka grejne sezone, zalihe uglja u Energetici, rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra i Tržnice, sport, uređenje jezera u Šumaricama…

Našu državu i naš grad moramo da gledamo kao svoju kuću. Zadovoljan sam onim što je urađeno. Da li možemo sve odjednom da rešimo? Ne možemo. Ne postoji taj čarobni štapić da se sve odjednom zameni i asfaltira. Prošle godine smo uspeli da za putnu infrastrukturu na seoskom području izdvojimo svega 5,5 miliona, a ove godine 145 miliona dinara. Agrarni budžet je ove godine dupliran i iznosi 50 miliona dinara. Tu su i investicije koje su realizovane sa državom poput Palate pravde, Državnog data centra, zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas i Projekat Čista Srbija. Razumem potrebu da se politički borite, ali raspodelu sredstava iz budžeta vrši onaj ko upravlja budžetom. Kada se izborite na izborima da upravljate budžetom, vi ćete raditi ono što smatrate da je prioritet. Pri tom, ne dajem ni sebi pravo da razmatram šta je prioritet, nego odem na teren da čujem šta kažu građani”, rekao je gradonačelnik, Nikola Dašić. 

Na kraju rasprave, većinom glasova usvojena je odluka o rebalansu ovogodišnjeg gradskog budžeta.  

Odbornici Slađana Bošković, Nebojša Abadić i Aleksandar Radenković pristupili su Odborničkoj grupi Srpske napredne stranke, a za zamenika šefa Odborničke grupe imenovana je Biljana Ilić – Stošić. Formirane su i dve nove odbornička grupe „Kragujevac – naša prestonica“ i „Šumadijski blok 21- Kragujevačka priča“ i Pokret Volim selo svoje.