Info

SG usvojila: POSKUPLJUJU VODA, PARKING I ODVOŽENJE SMEĆA

Autor: Jovana Mladenović
12:45 | Sreda, 16 12 2020

Odvoženje smeća, parkiranje i vodosnabdevanje Kragujevčani će ubuduće plaćati skuplje, od 26 do 36 odsto u zavisnosti od usluge, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada. 

Odvoženje smeća skuplje će plaćati sve kategorije - najviše građani (36,1 odsto), privreda 29 osto i preduzetnici 28 odsto. Poslednja izmena cenovnika izvršena je u julu 2016. godine, a od tada su se znatno promenili svi parametri koji, po metodologiji za obračun cena, utiču na formiranje iste, rekao je uoči sednice u izjavi za InfoKG direktor JKP Šumadija, Nemanja Dimitrijević. "Posle 6,5 godina neophodna je i neminovna ova promena radi daljeg nastavka modernizacije mehanizacije i povećanja kvaliteta pružanja usluga. Količina iznetog otpada 2014. godine iznosila je 100.000 tona, a sada je oko 190.000 tona. Promenjena je značajno i minimalna cena rada sa 115 na gotovo 183,93 dinara. Nastavljamo dalje ulaganje u opremu i mehanizaciju iz sosptvenih sredstava, a sve sa ciljem da pružimo što bolju uslugu građanima, zaključio je Dimitrijević. Između ostalog, najavio je da je u narednoj godini u planu i postavljanje podzemnih kontejnera.

Kada je reč o parkiranju, ono će poskupeti sa 55 na 60 dinara (Parking garaža ima sopstveni cenovnik, opširno OVDE). Pored toga, u nultoj zoni ukida se treći sat, maksimalno moguće zadržavanje je dva sata, jer je učešće ove kategorije svega tri odsto u odnosu na ukupne prihode od naplate parkinga. Još neke stavke koje se nisu koristile tehnički se brišu iz cenovnika. Cilj je, kako je za naš portal izjavio direktor Dimitrijević, da se poveća izmenjivost vozila i da se kroz takve prihode omogući dalja modernizacija sistema naplate na zatvorenim parkiralištima, odnosno da se uđe u proces automatizacije naplate i kontrole regularnosti parkiranja na zatvorenim parkiralištima, a i modernizaciju sistema kontrole i naplate na otvorenim parkiralištima. 

Obrazlažući predlog, Dimitrijević je na sednici rekao da je svestan da je ovakva odluka "nepopularna i da joj nikad nije vreme, ali da je neminovna", iz gore navedenih razloga.

Vodosnabdebanje poskupjuje za 26 odsto. Direktor JKP Vodovod i kanalizacija Nebojša Jakovljević obrazložio je da cenovnik nije menjan od 1. januara 2014. godine, a da su se od tada poskupeli svi inputi koji utiču na proces proizvodnje pijaće vode. 

Očekivano, bilo je reakcija i na ovu odluku. 

Uoči sednice, oglasio se predsednik Gradskog odbora SPO Milan Urošević, koji je rekao da je protiv ovakve odluke, te da se radi o neopravdanim nametima za građane i privredu, koje gradska vlast koristi da "pokrpi rupe koje nastaju usled njihove nesposobnosti". On je podsetio da je na prethodnoj sednici izglasana odluka da Kragujevčani plaćaju i veći porez na imovinu (Uvećanjem poreza na imovinu građani plaćaju ceh nesposobnosti gradske vlasti).

Na samoj sednici, Ivica Samailović iz ZZŠ izneo je zamerku zašto se baš sada, kada su građani na ivici egzistencije, dižu cene komunalnih usluga. SNS je morala da nađe način da u budžet za 2021. godinu uključi subvencije ili da ova preduzeća nađu dodatne radove putem kojih bi mogla da "preguraju" godinu, smatra Samailović.

Edis Durgutović pozvao se na realnost građana, rekavši da građani treba da shvate da ovo realno nije uvećanje, već isključivo usklađivanje cena nakon sedam godina.