InfoFoto: Arhiva - Facebook/Sindikalna Organizacija Zastava Oružje

Sindikalac Dragan Ilić zbog NEČEKIRANJA “popio” OTKAZ u Zastava oružju

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 09 04 2019

Direktor Zastava oružja Mladen Petković dao je otkaz predsedniku Sindikalne organizacije u ovoj kompaniji Draganu Iliću, jer je propustio da se “čekira” kada se sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata Srbije uputio iz fabričkog kruga ka njegovoj kancelariji. To je saopšteno iz Saveza samostalnih sindikata Kragujevca iz kog poručuju da ovaj gest predstavlјa do sada nezabeležen udar na sindikalne i građanske slobode. Portal InfoKG je kontaktirao sindikalca Dragana Ilića koji smatra da je ovo skandalozna odluka i dodaje da nije obavešten o izmeni procedura oko čekiranja, dok se direktor Mladen Petković nije odazvao našim pozivima. 

Savez samostalnih sindikata Kragujevca saopštio je da je direktor “Zastava oružje”, Mladen Petković juče doneo Odluku o otkazu Ugovora o radu, predsedniku Sindikalne organizacije ove fabrike, Draganu Iliću. 

Kao razlog za donošenje Rešenja o otkazu Ugovora  o radu, navedeno je da je Ilić krećućući se u delegaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, u automobilu predsednika SSSS, koja se uputila iz fabričkog kruga ka kancelariji direktora fabrike, propustio da se „čekira“, čime je ponovio ovaj prekršaj radne discipline. Prethodni propust, kada se Dragan Ilić, takođe, nije „čekirao“, dogodio se u uslovima organizovanog štrajka 24.05.2018. godine, kada je prošao kroz fabričku kapiju, što su sledili ostali radnici, onemogućivši tako poslodavcu da evidentira radnike koji učestvuju u akciji sindikata. Ovaj gest direktora Zastava oružje, za koji razumemo da nije samo njegov, predstavlјa do sada nezabeležen udar na sindikalne i građanske slobode”, navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca. 

Ovim povodom portal InfoKG je kontaktirao predsednika Sindikalne organizacije Zastava oružje, Dragana Ilića.  

To je jedna skandalozna odluka, da se predsedniku sindikata dodeli otkaz zbog jedne stvari koja nije bila definisana. Naime, kada je došao novi direktor dozvolio je da se predsednik sindikata ne čekira, a prošlog četvrtka je promenio tu proceduru. O tome nisam bio obavešten i izašao sam sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem. Međutim, oni su smatrali da je to prekršaj za otkaz i juče su mi uručili rešenje. To je jedna kukavička podvala, da se na jedan takav način podnese prijava za otkaz”, izjavio je za InfoKG Dragan Ilić.

Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje, Dragan Ilić, dodaje da radnici smatraju da je ovaj gest udar na sve zaposlene. Najavljuje i da će radnici preduzeti neke mere, u vidu organizovanja sindikalnih aktivnosti, a u cilju, kako Ilić kaže, ukazivanja na sve pogubne posledice ove odluke. 

Portal InfoKG je pokušao da stupi u kontakt i sa direktorom Zastava oružja Mladenom Petkovićem, kako bismo proverili sve ove navode. Međutim, on se nije odazvao našim pozivima do objavljivanja ovog teksta.