Info

Sindikalci iz Zastavine ambulante podneli KRIVIČNU PRIJAVU protiv rukovodstva

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 15 06 2019

Sve sindikalne organizacije koje deluju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac podnele su 13. juna Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv rukovodstva zbog nepodnošenja završnog računa za 2015., 2016., 2017. godninu, što je dovelo do postupka prinudne likvidacije nekadašnje Medicine rada.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika zaposleni su zatečeni informacijom da je proces gašenja neminovan i otvoeno su postavili pitanje: da li je moguće da se, kako kažu u zemlji iz koje svakodnevno odlaze lekari gasi zdravstvena ustanova?

Predstavnici Sindikata Sloga, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije koji deluju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac ističu da je osnovni posao direktora da stvori uslove za neometan rad zaposlenih, a da su od pre tri dana u ovoj Ustanovi suočeni sa strahom od gubitka posla.

Postavljaju pitanje odgovornosti zbog nastale situacije, tvrde da Grad proces preuzimanja nije izvršio do kraja jer se, kako kažu sindikalni lideri ispostavilo da ih niko ne prepoznaje kao Zdravstvenu ustanovu. U odbrani Ustanove svi zaposleni su složni i najavljuju Inicijativu da se obrate gradonačelniku, Ministarstvu zdravlja i ministru Lončaru.

Rukovodstvo je pozvalo Sindikate da sagledaju eventualne viškove radnika. Od nadležnih iz Skupštine grada čuli su da će ih preuzeti Dom zdravlja, ali zaposleni se pribojavaju da se ne ponovi scenario iz nekadašnjeg Zavoda za stomatologiju medicine rada, kada su, kako su naveli na konferenciji, isti nadležni uveravali zaposlene da neće ostati bez posla, a ispostavilo se da neki od zaposlenih iz zavoda za stomatologiju medicine rada nikada nisu prešli u druge stomatološke ordinacije.

U Srbiji nikada nijedna zdravstvena ustanova nije ugašena koja sve vreme radi sa kompletnom opremom, kadrovima i desetinama hiljada pacijenata koji svakodnevno dobijaju zdravstvenu zaštitu.

Podsećamo, osnivačka prava nad Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, Grad je preuzeo 29. juna 2018. godine sa namerom da zadrži ustanovu koja radi preko šest decenija.

Složeni i nagomilani problemi prethodnog rukovodstva kulminirali su nedostatkom završnih računa, što znači da je likvidacioni postupak koji je pokrenula Agencija za privredne registre neminovan.

Jedini način da opstane Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika koji je u poslednjih godinu dana obnovio resurse, opremu, ordinacije, otvorio savetovalište za vantelesnu oplodnju je da se osnuje kao novo pravno lice.

U toku popodneva, lideri svih Sindikata dostavili su u pismenoj formi inicijativu gradonačelniku, Ministarstvu zdravlja da se sačuva zdravstvena ustanova.

Podršku građana i kolega očekuju potpisivanjem peticije ispred matične zgrade.

Izvor: RTK

Izvor: RTK