InfoFoto: Savez samostalnih sindikata Kragujevca

Sindikalci uputili pismo Vulinu: "Kragujevčani poniženi primoravanjem da u MUP ulaze kroz prosečeni ulaz"

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 29 06 2021

Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu zbog toga što, kako kažu, Kragujevčani su poniženi primoravanjem da u prostorije MUP-a ulaze kroz improvizovani, prosečeni ulaz, kako bi dobili lična dokumenta ili registrovali vozila. Pozvali su Vulina da dođe u Kragujevac i pomogne da se reši ovaj problem. 

Pišem Vam ovo pismo podstaknut i ohrabren Vašim recima: ”Poštujte radnog čoveka, zbog njega postojite, on vas plaća….”. Dodirnuli ste naša uverenja. Zato hocemo da od Vas tražimo pomoć. Da nam pomognete, nije potreban nikakav novac. Potrebna je samo ljudskost.  

Dodjite u Kragujevac, poznajete naš Grad, dodjite do zgrade Gradske skupštine, zapravo dodjite iza zgrade, tamo gde su parkirani službeni automobili i videćete red ljudi, leti I zimi, po kiši i snegu, čekaju, a potom kroz uzana vrata, kroz koja da bi čovek prosečne visine mogao da prodje, prosečen je deo fasade. Zatim uzanim stepenicama oko 70cm, sudarajuci se,  ulaze u prostor gde moraju da dodju ako hoce da dobiju, pasoš, ličnu kartu ili registruju automobile. U tom redu nikada nećete videte nekoga od nosioca vlasti, političara, policajca, takozvanih uglednih gradjana. On je rezervisan za nas “obične ljude”.  To je red i ulaz gde se gubi dostojanstvo. 

Naime, u našem gradu, Kragujevcu, deo Vašeg Ministarstva je pre nekoliko godina donelo odluku da ulaz u prostor MUP-a Kragujevca, kroz koji su kragujevčani decenijama ulazii u prostor MUP-a, proglasi službenim ulazom i gradjane usmeri na ponižavajuci, prosečeni ulaz iza zgrade. Kao što nekada sluge sa gospodarima nisu ulazili na isti ulaz. Neko se stidi ili ne želi da vidi gradjane Kragujevca. 

Učinite to vrlo jednostavno, vratite dostojanstvo “običnim ljudima” Kragujevca. Naredite da gradjani, radni ljudi Kragujevca, ponovo mogu da ulaze u prostor MUP-a u Kragujevcu, kroz ulaz na koji su ulazili dok su, pre više decenija, na vlasti bili oni koji su bili mnogo bolji od nas, i mnogo vise stvorili i napravili od nas”, navodi se u otvorenom pismu predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslava Ristića upućenom ministru Aleksandru Vulinu. 

Podsetimo, u Kragujevcu je velika gužva za čekanje na termin za izdavanje pasoša. Opširnije o tome: Gužve za izdavanje PASOŠA: Termin se čeka više od mesec dana - Može i brže, ali mora da se plati.