Info

Sindikalci: "Dobrovoljnost jedini prihvatljiv model pri odlasku na rad u Slovačku"

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 05 04 2021

Ponudu radnicima Fiata da odu na rad u Slovačku na period od godinu dana, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata FCA Srbija razume kao "omogućavanje radnicima da steknu nova iskustva u očekivanju pune uposlenosti fabrike u Kragujevcu".

Sindikalna organizacija saopštava da "ne utiče na odluke radnika da li će da prihvate ponudu poslodavca FCA Srbija i odluče se za rad u Slovačkoj, jer je rezultat dveju volja i zasnovan je na dobrovoljnosti".

- Podsećamo radnike Fiata i širu javnost, da shodno „Zakonu o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti“, da upućivanje radnika na rad u inostranstvo, ukoliko se prilikom zapošljavanja radnik nije saglasio da pristaje na rad u inostrtanstvu, može da bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Pri tome je poslodavac, koji upućuje radnika na rad u inostranstvo, u obavezi da o svom trošku za tog radnika obezbedi smeštaj i ishranu, kao i da obezbedi prevoz za odlazak i povratak sa posla ili naknadu troškova u te svrhe. Takođe, poslodavac je u obavezi da za te radnike obezbedi zdravstveno i penzijsko osiguranje, navodi se u saopštenju.

- Zato ističemo da je dobrovoljnost jedini model koji je za našu organizaciju prihvatljiv, kada se radnici upućuju na rad u inostranstvo i mora biti u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, što je potvrdio i Odbor Sindikalne organizacije svojim odlukama, dodaje se u saopštenju koje dostavlja Sindikalna organizacija samostalnog sindikata FCA Srbija.

"Sindikalna organizacija FAS, u skladu sa svojom ulogom, biće zaštitnik slobodno izražene volje radnika", kažu i zaključuju sledećim rečima: "Traženje nekog drugog modela, kojim bi se radnici uputili na rad u inostranstvo, suprotno  njihovoj volji, nadamo se neće se dogoditi, i ne bi imalo našu podršku".