InfoFoto: Arhiva - Facebook/Sindikalna Organizacija Zastava Oružje

Sindikati prete zajedničkim protestom radnika iz cele Srbije u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:15 | Utorak, 16 04 2019

Ukoliko direktor fabrike "Zastava oružje" ne vrati predsednika sindikata Dragana Ilića na posao, biće organizovan zajednički protest radnika iz cele Srbije. To je Agenciji Beta rečeno u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca i dodato da je to zaključak Predsedništva SSSS na jučerašnjoj sednici, prenosi B92. 

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu, Jugoslav Ristić, rekao je da je na tom sastanku izražena zabrinutost zbog otkaza predsedniku sindikata fabrike "Zastava oružje" i činjenice da to može svakome da se desi. Dodaje i da "vrh" Samostalnog sindikata Srbije razmišlja da zbog te situacije organizuje prvomajski protest u Kragujevcu, umesto u Beogradu.

Ristić je rekao da je do sada obavljen razgovor sa inspekcijom rada u vezi sa otkazom Iliću i premeštanjem većeg broja rukovodilaca članova sindikata na druga radna mesta.

Danas je i u pravno-formalnom smislu "aktivan" otkaz Iliću posle objavljivanja na oglasnoj tabli fabrike.

Direktoru "Zastava oružje" Mladenu Petkoviću juče je uručeno 1.500 potpisa radnika te fabrike koji od njega traže da poništi odluku o otkazu i Ilića vrati na posao.

Iliću je od utorka 9. aprila zabranjen ulaz u fabriku "Zastava oružje", ali mu je do danas bilo dozvoljeno da sindikalne aktivnosti obavlja u sali upravne zgrade van fabričkog kruga.

Otpušteni Ilić je u subotu otkazao najavljeni generalni štrajk oružara za juče, obavestivši radnike fabrike članove

Samostalnog sindikata da u ovom trenutku ne treba nanositi štetu preduzeću, kao i da je takav njegov stav rezultat odgovornosti prema radnicima i fabrici.

Izvor: Beta i B92