InfoFoto: Pexels.com - Ilustracija

Šišanje pasa skuplje nego šišanje ljudi: Evo koliko je potrebno mesečno da izdvojite za negu vašeg ljubimca u Kragujevcu

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 07 04 2023

Za šišanje pasa u specijalizovanim kragujevačkim salonima treba izdvojiti od 1.500 do 3.000 dinara, dok za muškarce i žene, minimalna cena šišanja je između 600 i 1.000 dinara. 

Sve veći broj ljudi su vlasnici kućnih ljubimaca, pre svega u gradovima gde zbog stambenih uslova, jedino rešenje jeste držanje ljubimca u kući ili stanu. Međutim, određene rase pasa jedino i mogu da opstanu u kućnim uslovima. Za njihovo pravilno održavanje i negu, neophodno je šišanje i skraćivanje noktiju, koje se preporučuje u salonskim uslovima zbog stručnosti. Cena zavisi od veličine psa i kreće se od 1.500 za manje pse do preko 3.000 za velike. Za preparate koji su neophodni za kupanje u kućnim uslovima potrebno je izdvojiti u proseku oko 4.000. Sa druge strane za sopstveno šišanje morate da izdvojite minimalno 1.000 dinara, ukoliko ste žensko, a oko 600 dinara ukoliko ste muškarac.

Ako ste vlasnik psa koji ima gustu dlaku, iz salona preporučuju češljanje dlake jednom u tri dana, dok bi kupanje trebalo obaviti jednom nedeljno.

Osim posebne četke, za zdrav izgled vašeg psa, potrebni su posebni preparati za kupanje i negu dlake.

Cena šampona za pse je oko 1.800 dinara, a šampon se razlikuje u zavisnosti od toga da li je za belu dlaku, iritiranu kožu, štence, dugu dlaku, a postoje i posebni šamponi protiv parazita ili protiv buva, krpelja, vaši i grinja.

Osim šampona neophodan je i balzam, koji u proseku košta oko 300 dinara, kao i sprej za raščešljavanje dlake koji je oko 1.500 dinara.

Ukoliko želite dodatnu negu za vašeg psa, možete kupiti i sprej za sjaj dlake, puder, posebne maramice, penu za svež dah, losion protiv suznih mrlja, sredstvo za brže sušenje, kao i sredstvo za pranje ušiju.

U proseku je potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara za jedan preparat.

U salonu za negu pasa rekli su nam da u zavisnosti od toga kako želite da vam pas izgleda, zavisi i to koliko često ćete ga odvoditi na šišanje. Idealno bi bilo zbog izgleda dlake da se šišanje pasa vrši jednom mesečno.

Cena šišanja zavisi od veličine psa, kao i gustine dlake.

Šišanje malih pasa košta 1.500 dinara, šišanje srednjih pasa je 2.500, dok se šišanje velikih pasa kreće i preko 3.000 dinara. Osim šišanja, u cenu je uračunato i sređivanje noktiju i čišćenje ušiju.

U salonskim uslovima, pripadnice ženskog pola, za šišanje, uz koje ide i pranje kose i feniranje, treba da izdvoje oko 1.000 dinara. Međutim, postoje i manje popularni saloni koji ove usluge obavljaju i za 400 dinara.

Frizeri preporučuju da je kosu najbolje šišati jednom u tri meseca, što je samim tim ređe u odnosu na posete salona za sređivanje pasa.

Muškarci ipak češće posećuju frizera i u najvećem broju slučajeva to je jednom u dve nedelje. Za salonsko sređivanje brade sa izvlačenjem kontura, šišanje i sređivanje obrva, muškarci treba da izdvoje minimalno 600 dinara.