Info

Sjajni rezultati učenika Prve kragujevačke gimnazije na republičkom takmičenju iz fizike

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 25 05 2022

Na republičkom takmičenju iz fizike za srednje škole učenici Prve kragujevačke gimnazije su osvojili pet trećih nagrada, dve druge i četiri prve nagrade. Za đake i profesore, njihove mentore, upriličen je svečani prijem u zgradu Gradske uprave.

Domaćin prijema bio je član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić.

Svaki uspeh naših đaka je veliki uspeh i za grad Kragujevac, a prijem je prilika da pokažemo kakvu decu i talente imamo u školama, na koji način se radi sa njima i da Srbiji i regionu predstavimo njihove veoma značajne rezultate, kazao je Aleksić. Ovakvi uspesi ne mogu ostati nevidljivi, a ovo je jedan od načina da ih podstaknemo da dalje rade, ostvaruju uspehe, napreduju u životu, da sutra budu dobri studenti i kada završe fakultete, daju doprinos svom gradu, poručio je Aleksić.

Tri učenika koji su osvojili nagrade, plasirali su se na srpsku fizičku olimpijadu, a učenici treće i četvrte godine stekli uslov da upišu željeni fakultet bez polaganja prijemnog ispita.

Za ovakve rezultate potrebno je mnogo rada, truda, zalaganja i nebrojeno subota provedeno u školama. Mi kao profesori im pomažemo, podstičemo ih i motivišemo, a najveći teret je na njima, kazao je jedan od profesora mentora Nemanja Momčilović. Njihovi rezultati su pokazali da su to sjajna deca koja hoće da rade, što je kako su se složili svi profesori jedini podsticaj za rad sa njima i razlog entuzijazma koji ih ne popušta.

U jednom masovnom takmičenju i ozbiljnoj konkurenciji, među kojima su učenici iz Matematičke gimnazije u Beogradu i specijalizovanih odeljenja iz čitave Srbije oni su uspeli da budu među najboljima. Njihovo znanje prevazilazi školske petice, a pripremajući se za republičko takmičenje oni su, ocenio je profesor Momčilović, spremni za nastavu fizike na bilo kom svetskom univerzitetu.

Učenici Prve kragujevačke gimnazije osvojili su nagrade u dve kategorije: alfa – po programu matematičke gimnazije i beta – po programu prirodno-matematičkog smera gimnazije i programima informatičkog i hemijsko-biološkog specijalizovanog odeljenja.

Učenici koji su osvojili nagrade su:

Prvi razred:

Ksenija Živanić (alfa kategorija) – 1. nagrada

Nikola Nešović (alfa kategorija) – 1. nagrada

Mihajlo Stefanović (beta kategorija) – 1. nagrada

Drugi razred:

Lenka Jakovljević (beta kategorija) – 3.nagrada

Treći razred:

Anja Mijailović (alfa kategorija) – 1.nagrada

Sava Todorović (alfa kategorija) – 2. nagrada

Andrija Marinković (beta kategorija) - 3. nagrada

Četvrti razred:

Elena Nešović (alfa kategorija) - 2. nagrada

Andreja Maksimović ( beta kategorija) – 3. nagrada

Uroš Milovanović (alfa kategorija) – 3. nagrada

Lazar Petrović (alfa kategorija) – 3. nagrada

Na srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovce, učenica 8. razreda Lena Stanković je osvojila treću nagradu i plasirala se na izborno takmičenje za odabir predstavnika Srbije na juniorskoj naučnoj olimpijadi.

Na Srpsku fizičku olimpijadu za srednjoškolce plasirali su se učenici Elena Nešović, Uroš Milovanović i Andreja Maksimović.