Info

SKANDAL: Majka: Doktorka nije htela da mi pregleda dete jer nije njen pacijent; Dom zdravlja: Dete je pregledano, tužićemo je!

Autor: InfoKG
15:39 | Petak, 19 10 2018

Kragujevčanka Violeta Cevtković odvela je svoju ćerkicu u lokalni dom zdravlja, jer detetu nije bilo dobro. Prema njenim tvrdnjama, pedijatri u domu zdravlja nisu hteli da je pregledaju, jer "nije po proceduri i jer detetov izabrani lekar nije radio u toj smeni". Iz Doma zdravlja ovu situaciju demantuju saopštenjem i kažu da je dete pregledano, ali da majka iz nekih razloga nije bila zadovoljna, te je posle toga napravila sporni snimak koji se širi društvenim mrežama.

U ordinaciji su bile dve doktorke, Nada Ilić i dr Jasmina Ivošević, načelnica, piše Telegraf.

Uz video je napisala:

- Lekari odbijaju da prime dete pod temperaturom sa teškim dijagnozama i kažu da je takva procedura. Dokle više zemljo Srbijo??? Zbog ovakvih deca umiru. Dete nije pregledao jer nije pacijent lekara kod kod smo došli. Je l' ovo realno? - napisala je ogorčena majka.

- Doktorka Nada koja je odbila da primi dete, neće da da potpis da je odbila da primi dete, jer dete nije njen pacijent - kaže majka na snimku.

U jednom trenutku, načelnica je prišla majci i rekla da je zabranjeno da se fotografiše ili u ovom slučaju snima.

U međuvremenu je dr Nada Ilić, pedijatar koji je odbio da pregleda devojčicu izašla iz ordinacije, kako majka navodi "bez reči", piše Telegraf, a tekst sa video snimkom izvorno možete pročitati OVDE.

(Izvor: TELEGRAF)

Ovim povodom saopštenjem se danas u popodnevnim satima oglasio Dom zdravlja, a potpisuje ga direktor Vasilije Antić. Saopštenje prenosimo u celosti:

Dete  je  pregledano, uz propisivanje  terapije, u Domu zdravlja Kragujevac 5 minuta pre nastanka  uznemirujućeg  snimka.  Problem  je  nastao  zbog  insistiranja detetove majke da se dete ponovo pregleda od strane drugog lekara u smeni. Dete se javilo u Centralni objekat službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece Doma zdravlja Kragujevac u pratnji majke zbog povišene temperature. Izabrani lekar deteta dr Dragan Vukajlović radi u popodnevnoj smeni, pa iz tog razloga, a prema Pravilniku o bližim uslovima ostvarivanja zdravstvene zaštite Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kad izabrani lekar ne radi određuje se zamena. U prepodnevnoj smeni radili su dr Boban Ćupić i dr Nada Ilić. U ovom slučaju dete je pregledao dr Boban Ćupić i propisao terapiju. Majka, nezadovoljna očigledno iz svojih razloga, tražila je pregled kod drugog lekara, tj. dr Nade Ilić. Napominjemo da je dr Nada Ilić bila izabrani lekar maloletnog deteta, ali zbog bolesti i dužeg bolovanja, majka je promenila izabranog pedijatra, u februaru ove godine. 

Činjenice su: 
-  dete je pregledano i propisana mu je terapija, o  čemu postoje dokazi u zdravstvenom kartonu pacijenta (u papirnom obliku i u elektronskoj formi), 
-  dete  je  pregledao  lekar u smeni (izabrani lekar radio je u suprotnoj smeni), a prema pomenutom Pravilniku. 
-  nijednog  trenutka, pre obavljenog pregleda, majka nije izrazila želju da dete pregleda konkretno dr Nada Ilić 
-  svi  pacijenti Doma zdravlja Kragujevac imaju isti tretman, a u skladu sa medicinskim indikacijama. Ponašanje majke navedenog  deteta (neovlašćeno  snimanje  zaposlenih, uvrede na račun zaposlenih, otimanje faksimila lekaru, lupanje istim po papirima na radnom stolu,itd) uznemirilo je ostalu decu i roditelje prisutne u tomtrenutku u dispanzeru za decu. 
-  uznemirujući snimak napravljen je nakon pregleda deteta, a svako neovlašćeno snimanje i objavljivanje snimaka bez saglasnosti zabranjeno je zakonom, pa će Dom zdravlja Kragujevac podneti prijavu nadležnim organima. 

Pacijentima ili roditeljima, u slučaju nezadovoljstva radom zaposlenih, na raspolaganju su načelnik Službe, menadžment ustanove (direktor, zamenik ili pomoćnik), kao i zaštitnik  prava pacijenata, a nedozvoljeno snimanje i nepotrebno uzmeniravanje javnosti svakako nisu put za rešavanje problema.

Povodom ovog događaja, uzete su izjave svih zaposlenih koji su imali kontakt sa detetom i majkom. 

Dom zdravlja Kragujevac obaviće vanredni unutrašnji stručni nadzor u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, a o celom  događaju  obaveštena je i zdravstvena inspekcija, kao i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. 

Dom  zdravlja Kragujevac okrenut je svojim sugrađanima i svim pacijentima koji koriste usluge naše ustanove, ali uz poštovanje Zakona o pravima pacijenata koji pored prava pacijenata opisuje i dužnosti pacijenata prema drugim korisnicima  zdravstvenih  usluga,  kao  i  zdravstvenim  radnicima  i zdravstvenim saradnicima.

Izvor: Telegraf, InfoKG