Info

Škola za trudnice obeležila 20 godina od osnivanja

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 26 05 2022

Svečanom akademijom obeleženo je 20 godina od osnivanja Škole za psihofizičku pripremu trudnica, koja radi u okviru Doma zdravlja Kragujevac.

Škola za psihofizičku pripremu trudnica je sveobuhvatnog karaktera, s obzirom na to da je bračni parovi zajedno pohađaju. U Školi se porodice edukuju i pripremaju za najvažniji dan i period života. Tokom psihofizičke pripreme, trudnica se suočava sa snagom koju ni ne zna da je u sebi ima. Na taj način, ona se oslobađa straha od nepoznatog i na porođaj odlazi spremna za najvažniju ulogu u svom budućem životu.

Tokom dvadeset godina njenog rada, u našoj Školi se edukovalo 8320 trudnica, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Trudnice se savetuju i uče kako da se psihofizički pripreme za porođaj i kako da neguju dete. Dolaze i očevi i majke i interesovanje mladih parova je zaista veliko. Među mladim Kragujevčanima postoji entuzijazam da imaju porodicu i da dobiju što više dece.

Na početku smo radili u prostorijama Crvenog krsta, a bilo je i mnogo humanih ljudi, vlasnika teretana koji su nam omogućili da besplatno koristimo njihov prostor u kojem su majke mogle da vežbaju i slušaju predavanja, podsetio je dr Antić.

Dr Ivica Magdić, rukovodilac Škole za psihofizičku pripremu trudnica je jedini od lekara koji u Školi radi od njenog osnivanja i istakao je svoje zadovoljstvo što je ovaj značajan jubilej obeležen u sali Skupštine grada Kragujevca.

Trudimo se da svake godine unapređujemo rad naše Škole i da naše trudnice dobiju neophodne savete i podršku od našeg stručnog osoblja – ginekologa, pedijatara, stomatologa, nutricionista, psihologa i patronažnih sestara. Interesovanje trudnica za pohađanje pripreme je sve veće, a moja ideja je i da motivišemo buduće tate da obavezno daju krv za naš Klinički centar, kao i da nauče da kupaju bebu. Svim ovim mi čuvamo porodicu, koja predstavlja stub našeg društva. Naša školica radi utorkom i četvrtom, a trudnice se mogu prijaviti putem dostupnih brojeva telefona i tako postanu deo našeg tima.

Psihofizička priprema trudnica traje četiri nedelje, tokom koje budući roditelji slušaju predavanja, rade vežbe i dobijaju savete od ginekologa, pedijatara, stomatologa, nutricionista, psihologa i patronažnih sestara. Trudnice počinju da pohađaju Školu u dvedeset i sedmoj nedelji trudnoće, a godišnje se tokom priprema edukuje nešto više od 600 trudnica.