InfoFoto: Privatna arhiva - Aleksandra Petrović - Nova.rs

Slađana je sa stomakom do zuba, bez zdravstvene knjižice i plate, a lekari joj poručuju: Sledeći put vas nećemo primiti

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 01 12 2022

Slađana Spasić (32), radnica turske fabrike "Ateks" iz Kragujevca koja je poslovala u sklopu "Berteksa", prolazi kroz pravi pakao u devetom mesecu trudnoće jer puna dva meseca nema overenu zdravstvenu knjižicu, piše Nova.rs. Lekari je konstantno opominju da je sledeći put neće primiti na pregled zbog toga, a porođaj će, po svemu sudeći, morati da plati.

Pored neoverene zdravstvene knjižice, ova turska firma koja posluje u Kragujevcu, nije isplatila svojim zaposlenima, među kojima je i Slađana, zarade za septembar, oktobar i pola novembra.

Kragujevčanka za Nova.rs kaže da se sve vreme nadala da će makar zdravstvena knjižica, koja joj je u ovom periodu najpotrebnija, biti rešena. Ipak, do toga nije došlo.

Verovatno ću morati da platim porođaj, a ja to ne želim i ne mogu. Knjižica je bila problem otkad sam počela da radim kod njih, stalno u crvenoj zoni, lekari su me opominjali i opominjali da me sledećeg puta neće primati bez knjižice, ali su ipak tolerisali jer sam trudnica. Strepim šta će biti ako se firma zvanično ugasi pošto su mi u kadrovskoj službi rekli da ako do toga dođe u decembru, neću imati nikakva prava kao porodilja”, kaže sagovornica portala Nova.rs.

Slađana je, pre ove firme, godinu i po dana radila u firmi „Berteks“ koja ju je otpustila jer je tehnološki višak. Onda je potražila posao u „Ateksu“, a kako objašnjava, bolje da je nogu slomila nego što sada prolazi kroz torturu, umesto da uživa u trećoj trudnoći.

U Berteksu sam uredno dobila otpremninu, sve što treba. Sedam meseci sam pravila pauzu, a onda sam čula da se otvorila firma Ateks i da oni, navodno, hoće da vrate stare radnike Berteksa. Međutim, to je bilo takvo pranje novca, samo su želeli da nas ponovo povuku sa biroa. Kada su me pozvali, prvo su me pitali jesam li bila na birou. Zaposlila sam se, dobila sam ugovor na mesec dana koji su produžavali svaki sledeći. Onda sam posle šest meseci, 11. maja otišla na trudničko. Kad god je uplata kasnila koleginicama, kasnila je i meni“, kaže Slađana.

Sve radnice su 28. avgusta dobile otkaz bez otpremnine jer, kako objašnjava Slađana, nisu poslovale godinu dana, a ona je ostala u firmi zato što je trudnica.

I dalje se vodim kao zaposlena sve dok se firma ne zatvori papirološki jer po Zakonu ne mogu da mi daju otkaz. Navodno, oni su mene prijavili za stalno, ali mi je rečeno ako se firma ugasi da nemam nikakvih prava na porodiljsko. Kako je to moguće? Zar da ostanem bez ičega sa troje dece? Ni suprug nigde ne radi, on je radio u „Fiatu“ i u julu je dobio otkaz. Strašno. Još kad stigne treća beba, biće zaista ozbiljno“, pita se ova Kragujevčanka. 

Izvor: Nova.rs