Info

Slobodna volja uz vanredne mere: Šta se sme, a šta ne?

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 07 05 2020

Narodna skupština ukinula je juče vanredno stanje proglašeno 15. marta, a građani danas posle dužeg vremena ne moraju da brinu o zabrani kretanja jer više na snazi nije ni policijski čas. Ipak, na na svetskom nivou uveliko je u jeku pandemija virusa COVID 19, a u Srbiji ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, te su i određene vanredne mere ostale aktuelne. Šta ćemo i nadalje morati da poštujemo?

Većina vanrednih mera je sada preporuka, a malobrojnije su one koje su na nivou moranja. 

Ukinuti su policijski čas, zabrana kretanja za starije od 65 godina, angažovanje vojne policije i kontrolni punktovi na ulicama.

Naš suživot s Koronom znači da do daljeg moramo da poštujemo socijalnu distancu i odstojanje od dva merta, a na određenim mestima maske i rukavice su obavezne, poput gradskog prevoza, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, dok je generalna preporuka da se maske nose u zatvorenom prostoru i pri bliskijem kontaktu s drugima koji nisu članovi vaše porodice. Preporuka je i da se ljubljenje, rukovanje, grljenje izbegavaju. 

Kada je reč o starijima od 65 godina, koji su podneli najstrože mere do sada, njima kretanje više nije ograničeno, ali se preporučuje da sami procenjuju rizik i da, što je više moguće, izbegavaju mesta poput marketa, pijaca, te da kontakte i nadalje izbegavaju ili svedu na minimum; za njih ostaje zabrana okupljanja više od dve osobe. 

Sva radna vremena korigovana zbog policijskog časa vraćaju se u normalu.

Do 31. maja, za sada je izvesno, nema putovanja, pozorišta, bioskopa, a okupljanja na slavljima poput svadbi i drugih veselja, biće moguća tek nakon 15. juna. 

Novonastala kultrura kafenisanja i dalje je na snazi, tj. ugostiteljki objekti moraju i nadalje da poštuju ranije propisane mere. 

Međugradski saobraćaj u zemlji vraća se u funkciju, dok u gradskom za sada postoje ograničenja vezana za to ko u prvoj fazi može da ga koristi. 

Studenti se vraćaju polaganju ispita, nadoknadi propuštenih rokova, a od 11. maja počinju sa radom obdaništa i produženi boravci u školama (niži razredi) za decu čiji roditelji se vraćaju na posao, te nema ko da ih čuva. 

Ustanove kulture poput muzeja i galerija biće otvorene za individualne posete, a ukoliko budu organizovani događaju koji podrazumevaju prisustvo više ljudi, moraće da se poštuje socijalna distanca uz nošenje maski. 

I karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana je i dalje je na snazi, ali će dolaziti do usklađivanja sa međunarodnim merama i dogovorima.

Na jučerašnjoj sednici najavljeno je da će se u petak ili ponedeljak izaći s predlogom o tome kada i pod kojim uslovima će licima iz inostranstva biti dozvoljeno da ulaze u Srbiju.