InfoFoto: kragujevac.rs

Smanjen budžet Štaba za vanredne situacije: Prevencija i nabavka nove opreme prioriteti u 2018.

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 15 12 2017

Prevencija i nabavka opreme prioriteti su Štaba za vanredne situacije u 2018. godini, a za te namene i ostale aktivnosti imaće na raspolaganju 22, umesto dosadašnjih 36,5 miliona dinara. To je poručeno sa sednice Štaba za vanredne situacije i najavljeno je da će u susret praznicima početi rigoroznija kontrola prodaje pirotehničkih sredstava na javnim površinama. 

Štab za vanredne situacije tokom ove godine najviše sredstava je potrošio za sprovođenje preventivnih radova na vodotokovima drugog reda. Uređena je i očišćena reka Grošnica, kao i odvodni kanali u Mesnoj zajednici “1. maj“ na parcelama pored reke Uglјešnice, a za taj posao izdvojeno je 11,6 miliona dinara. 

Sanirani su i putevi oštećeni aktiviranjem klizišta u 2016. godini i to deonice na putevima Sragari - Uglјarevac, Kragujevac - Bukurovac i Edeč ka Balјkovcu. Tokom 2017. godine u tri navrata došlo je i do oštećenja stambenih objekata većeg obima nakon eksplozije u Tehničko - remontnom zavodu i nakon olujnog vetra 11. septembra i 22. oktobra, tako da je odobrena pomoć za sanaciju štete na blizu 98 objekata”, rekao je na sednici načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije, Slobodan Stanisavlјević.  

Prema rečima načelnika Odelјenja za vanredne situacije, Dragoša Radovanović, 2017. je bila veoma uspešna godina na planu realizacije zadataka, pa zbog toga od programa prevencije ne odustaju ni u 2018. godini. 

Budžet kojim raspolažemo smanjen je sa 36,5 miliona na 22 miliona dinara.  Pored prevencije koja je prioritet, opredelјena sredstva ćemo ulagati i u nabavku opreme. Kragujevac je u ovoj godini izdvojio blizu šest miliona dinara za nabavku najsavremenijeg motorola digitalnog radio sistema sa ručnim radio stanicama. Nabavlјeno je i 170 kompleta opreme za poverenike i jedinice civilne zaštite tako da će se i u narednoj godini nastaviti sa nabavkom nove opreme”, izjavio je Radovanović. 

Na sednici je razmatrana prodaja priotehničkih sredstava uoči nastupajućih praznika, s obzirom na to da najveća opasnost od povređivanja i samopovređivanja predstavlјaju pirotehnička sredstva koja se kupuju od neovlašćenih preprodavaca van objekata koji su registrovani i koji su određeni za njihovu prodaju. 

To su pirotehnička sredstva koja ne poseduju sertifikate o svom kvalitetu odnosno karakteristikama. Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove u saradnji sa Policijskom upravom Kragujevac već godinama sprovodi akciju suzbijanja prodaje nesertifikovanih pirotehničkih sredstava na javnim površinama prvenstveno u zonama objekata javne namene, kao što su škole, pijace, bolnice. Ove godine nismo imali nikakvih problema do sada, a kako se praznici bliže kontrola će biti još rigoroznija, a sve u cilјu zaštite građana od povređivanja ovakvom vrstom pirotehničkih sredstava”, izjavio je načelnik Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, Andreja Ilić.