Info

SNS odgovara na pitanja portala InfoKG

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 17 06 2020

Portal InfoKG, postavio je 10 pitanja svim učesnicima lokalnih izbora u Kragujevcu, zakazanim za 21. jun, koja su od važnosti za građane, ali  i čiji odgovori bi im možda pomogli za koga da se odluče da u naredne četiri godine bude na čelu našeg grada. Na pitanja portala InfoKG odgovara Izborna lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, kragujevačke Srpske napredne stranke, koja će na glasačkim listićima biti pod brojem 1., a odgovore prenosimo verodostojno, bez ikakvih izmena. 

1. Koje investicije planirate da realizujete ukoliko pobedite na predstojećim lokalnim izborima?    

Plan Srpske napredne stranke je realan i zasnovan na urađenom u prethodnom periodu. Zamena kotlova u Energetici i prelazak sa uglja na gas je projekat najvišeg prioriteta. Novi gradski stadion je u fazi projektovanja. Rekonstrukcija gradske dvorane Šumadija, za koju već imamo građevinsku dozvolu, treba da podigne nivo kulturnih dešavanja u Kragujevcu. U toku su izgradnja prve gradske javne garaže i rekonstrukcija velike pijace. Saobraćajnu gužvu rešiće severna obilaznica, a brz pristup aerodromu u Lađevcima potpuno nova saobraćajnica – Gružanski koridor. Pored toga imamo još čitav niz projekata, a za deo istih ste mogli u prethodnom periodu da čujete od ministara, predsednice Vlade i predsednika Republike.

2. Na koji način mislite da smanjte broj nezaposlenih u Kragujevcu? 

U poslednjih pet godina broj nezaposlenih je u Kragujevcu sa 25.000 pao na 17.000. Za isti broj se povećao i broj zaposlenih. Po istom receptu nastavićemo i u novom mandatu. Razvoj novih industrijskih zona kao što su Feniks i MIND Park je osnovni uslov za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta. Važnu ulogu u tom procesu ima i novoosnovana Slobodna zona Šumadija.  

3. Kako planirate da rešite komunalne i infrastrukturne probleme na teritoriji grada? 

U prethodnom mandatu asfaltirali smo 100 ulica i rekonstruisali glavne seoske putne pravce. Sa ovim procesom ne planiramo da stanemo dok i poslednja ulica ne dobije asfaltnu podlogu. Završena je studija upravljanja otpadnim vodama koja će nam omogućiti da, uz pomoć Vlade Republike Srbije i EU fondova, izgradimo novo postrojenje za preradu otpadnih voda i izgradimo nedostajuću kanalizacionu mrežu. U zajedničko rešavanje problema otpada uključili smo pet okolnih opština, a zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine pripremamo projekat izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom. Očekuje nas zamena kotlova u Energetici.

4. Koji su Vam planovi za seoska područja i njihov razvoj? 

Lokalna samouprava ima zadatak da selu, kao i gradu, obezbedi infrastrukturu. Nastavićemo sa stalnim ulaganjima, kako bi seoskom stanovništvu obezbedili komoditet gradskog života. Ovo je skup, ali veoma značajan projekat. Nastavljamo sa programima podrške poljoprivrednim proizvođačima, sufinansiranjem nabavke opreme i otplate kamate po kreditima kod banaka.

5. Kako planirate da pomognete najugroženijim građanima Kragujevca?  

Planira se dalje jačanje programa dodele stanova socijalno ugroženima, pomoć u osposobljavanju za obavljanje različitih poslova, dodatno radno angažovanje, jednokratna i stalna novčana pomoć.

6. Za koje oblasti ćete najviše novca izdvojiti ukoliko dođete na vlast?   

Za razliku od prethodnog mandata, u kome je najviše novca odlazilo na izmirivanje dugova koje je ostavila prethodna vlast, u novom mandatu se planiraju rekordna izdvajanja za unapređenje komunalne i putne infrastrukture.

7. Šta Vam je plan da u naredne četiri godine uraditi za mlade i penzionere? 

U prethodnom periodu omogućili smo besplatan gradski prevoz učenicima osnovnih i srednjih škola i penzionerima. Sa ovim nastavljamo i dalje. Izgradili smo novo dečije igralište u velikom parku i obnovili gotovo sva igrališta u gradskom području. Uređuje se Jezero Bubanj oko koga će penzioneri, kao i deca, moći da provode vreme u šetnji i razonodi. Roditeljima pomažemo sufinansirajući boravak dece u privatnim vrtićima. Planira se izgradnja Dečijeg kulturnog centra. Omladini smo, jačanjem Doma omladine, ponudili dodatna kulturna dešavanja, a finansirajući projekte iz oblasti omladinske politike motivišemo ih da se uključe u društveni život grada. Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Кragujevcu konačno će dobiti svoju zgradu.

8. Na koji način mislite da povećate broj turista u našem gradu i obogatite turističku ponudu? 

Broj turista direktno zavisi od ponude. Zato planiramo da izgradimo muzej Smaka, muzej automobila, nov akvarijum, zoološki vrt, kao i da dodatno proširimo botaničku baštu. Finansijski pomažemo muzičke festivale i obogaćujemo kulturnu scenu rekordnim ulaganjem u ustanove kulture.

9. Šta Vas izdvaja od drugih učesnika lokalnih izbora?  

Dok se drugi bave samo nama, mi se bavimo budućnošću naše dece

10. Zašto građani baš Vama treba da poklone poverenje na predstojećim lokalnim izborima?   

Projekte o kojima drugi samo pričaju mi smo već započeli i završićemo ih, za decu našeg Kragujevca.