InfoFoto: Novosti

Španska kompanija "Teknia" pokrenula proizvodnju u novoj fabrici u Kragujevcu

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 14 08 2020

Kompanija "Teknia" iz Španije, koja proizvodi metalne i plastične komponente za najpoznatije svetske automobilske brendove, u novoj fabrici u Kragujevcu pokrenula je ovih dana serijsku proizvodnju, a delove i sklopove će izvoziti za desetak najpoznatijih svetskih automobilskih brendova, te za kompanije koje proizvode teretna vozila i autobuse, pišu "Novosti". 

U prvoj fazi poslovanja angažovano je oko 60 radnika, a već u narednih šest meseci taj broj bi mogao da bude udvostručen. Španska kompanija u Šumadiji već ima potpisane višegodišnje ugovore o izvozu sa "Opelom", "Fiatom", "Bošom", "Farecijom", "Lirom"... 

U fabrici je instalirana najsavremenija svetska tehnologija za proizvodnju metalnih i plastičnih sklopova i trenutno smo najmodernija celina španske grupacije. I pored problema sa virusom korona, sve ugovorene obaveze biće ispunjene”, kaže za "Novosti" direktor "Teknie" u Kragujevcu Predrag Stanković. 

U izgradnju fabričkog komplesa, koji se prostire na oko 5.500 kvadrata, do sada je uloženo više od četiri miliona evra, a planom za naredni period predviđeno je angažovanje od 300 do 500 radnika. 

Španska kompanija je nedavno kupila kragujevačku firmu "Promotor irva", koja je proizvodila dizalice za "Fiat". Sa uvećanom paletom proizvoda ukazala se potreba za izgradnjom veće fabrike. Novi pogon je izgrađen u Slobodnoj zoni "Šumadija", na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine.

Izvor: Novosti