Španski ortoped besplatno operisao pacijente kragujevačkog Kliničkog centra

Ponedeljak, 19 Jun 2017 10:32Autor: Branko VukašinovićFoto: Printscreen/RTS

U okviru priprema za otvaranje Centra za spinalnu hirurgiju u Kragujevcu, španski hirurg Manuel Fernandez, u saradnji sa našim ortopedima, operisao je besplatno petoro pacijenata ovdašnjeg Kliničkog centra sa najtežim deformitetima kičme.

"Hirurgija kičme je veoma široka i složena oblast koja obuhvata brojna oboljenja. Naš zadatak je da pacijentima posle operacije omogućimo normalan život, zato je potrebno stalno usavršavanje i praćenje stranih trendova. Zadovoljan sam saradnjom sa vašim lekarima", izjavio je za RTS profesor Fernandez.

Inicijativa za otvaranje Centra za spinalnu hirurgiju zvanično je pokrenuta u aprilu, kada je španski hirurg Cesar Hernandez posetio Kragujevac i sa kragujevačkim lekarima specijalistima besplatno operisao četiri pacijenta Klinike za ortopediju i traumatologiju. Spinalni centar za sada postoji samo u Beogradu, a zahvaljujući španskim hirurzima najnovija dostignuća u toj oblasti primenjivaće se i u Kragujevcu.

"Dva naša mlada ortopeda idu na edukaciju u Madrid i ta edukacija predstavlja zapravo celokupne napore Kliničkog centra da mlađim hirurzima pomogne da sa međunarodnom edukacijom podignu nivo i kvalitet usluga u Kliničkom centru", rekao je za RTS direktor kragujevačkog Kliničkog centra, Predrag Sazdanović.

Operacije su za pacijente Kliničkog centar u Kragujevcu bile besplatne, zahvaljujući finansijskoj pomoći lokalne samouprave. Inače, pet operacija koje su španski hirurzi besplatno obavili u Kragujevcu u svetu bi koštale oko 300.000 evra, piše RTS.

Kada je reč o Spinalnom centru na Klinici za ortopediju i traumatologiju, u njegov rad biće uključene ekipe neurohirurga, neurologa, anesteziologa i ortopeda. Plan je da se u budućnosti obezbedi i posebna operaciona sala u kojoj bi se obavljale samo operacije spinalne ortopedije.

Najnovije vesti iz ove kategorije