Info

Specijalizovane jedinice civilne zaštite spremne da pruže prvu pomoć u slučaju vanrednih situacija (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Četvrtak, 15 11 2018

Trening za 36 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite za pružanje prve pomoći, četvrti po redu, održan je danas u prostorijama kragujevačkog Vatrogasnog doma. Pripadnici ove jedinice su tokom treninga, koji se sastojao od teorijskog i praktičnog dela, edukovani da pruže medicinsku pomoć u slučaju vanrednih događaja.  

Uprava za vanredne situacije Kragujevac je u saradnji sa Ministarstvom odbrane na poseban način odabrala pripadnike specijalizovane jedinice civilne zaštite za pružanje prve pomoći. Zadatak pripadnika ove jedinice je da u slučaju velikog vanrednog događaja, a po zahtevu nadležnog organa i štabova, budu angažovni na pružanju medicinske pomoći. Kako bi u potpunosti bili spremni za vanredne događaje danas smo po četvrti put u poslednje tri godine organizovali trening za pripadnike specijalizovane jedinice civilne zaštite za pružanje prve pomoći. Oni u slučaju vanrednih situacija mogu da pruže pomoć Kliničkom centru, Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć”, izjavio je za InfoKG načelnik Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu, Zoran Kočović.

Na osnovu naređenja Ministarstva unutršanjih poslova na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga pre tri godine formirano je 11 specijalizovanih jedinica civilne zaštite sa 650 pripadnika. Zadatak ovih jedinica je da pruže pomoć profesionalnim sastavima u slučaju vanrednih situacija. Za sve pripadnike ovih jedinica koji su prošli obuku i trening Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je kompletnu uniformu, koju će nositi u slučaju angažovanja. 

Trening specijalizovane jedinice civilne zaštite za pružanje prve pomoći organizovala je Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu, a podršku je pružio i Crveni krst.

Galerija slika