InfoFoto: Ilustracija

Spisak kažnjenih lokala zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera – Ko je “popio” najveću kaznu?

Autor: Branko Vukašinović
16:50 | Sreda, 17 02 2021

U Kragujevcu je od početka februara izrečeno 30 kazni, koje dosežu i do 300.000 dinara, od 2.000 obavljenih inspekcijskih nadzora poštovanja protivepidemijskih mera. To je za InfoKG izjavila koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera za grad Кragujevac, Gordana Damnjanović. Od tog broja, 16 lokala je imalo izricanje mere zabrane obavljanja delatnosti na 72 sata, sedam njih je kažnjeno mandatnim kaznama u iznosu od 150.000 do 300.000 dinara i pet osoba sa po 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru. 

Zbog porasta novozražanih, u Kragujevcu je pooštren inspekcijski nadzor u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, javnom prevozu, na sportskim događajima... Od početka februara obavljeno je oko 2.000 inspekcijskih nadzora  poštovanja protivepidemijskih mera, a izrečeno je gotovo 30 kazni. 

Najveće nepoštovaje protivepidemijskih mera je uočeno, ne onako kako se očekivalo u tržnim centrima i trgovinskim lancima, već upravo u restoranima, kafićima, znači objektima gde se okupljaju mladi. Najveći problem je nepoštovanje, epidemiološki mera, nepoštovanje radnog vremena do 20 časova, nepoštovanje zabrane puštanja muzike, nedovoljna distanca između  stolova, nepoštovanje distance između onih koji borave u objektu i veći broj od dozvoljenog. Izrečeno je malo kazni u odnosu na broj inspekcijskih nadzora”, rekla je Gordana Damnjanović.

Iz Gradske uprave poručuju da je zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera od početka februara do danas izvršeno udaljavanje svih prisutnih gostiju i zabranjeno obavljanje delatnosti na 72 sata lokalima "Woodland Plus", "Mademoiselle", "Fox", "Sonas", "Ona Moja", "Naša Kafana", "Krčma u planini", "Krivina kod Slađe", "Kafe Molinari", "Triptih", "Maestro", "Taverna Faro", "Drim kafe", "Old Harts", "Biblioteka kod Milutina" i "Kod poštara". 

Dodaju da su sa po 150.000 dinara kažnjeni “Taverna Porta”, “Kvart”, “Kod Migeta”, “Pod lipom hlad” i “Samo skreneš” zbog nepoštovanja mera, kao i Oranica Woodland zbog prekoračenja radnog vremena i muzike. Najveću kaznu za sada je “popio” Picasso Art DOO. 

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji određuje visinu mandatne kazne, u jednom objektu je ona bila 300.000. To je zbog toga što je DOO, znači, društvo sa ograničenom odgovornošću. Onda se kažnjava i pravno lice i direktor, koji je i odgovorno lice, sa kaznom od 50.000 dinara”, objašnjava Damnjanović.   

Dodaje da je izrečeno i pet kazni sa po 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru, tačnije u tržnim centrima i trgovinskim lancima, kao i od strane taksi prevoznika.  

Iz Gradske uprave su najavili da će se u Kragujevcu i u narednom period nastaviti pojačana kotrola poštovanja protivepidemijskih mera.