Info

STARI KRAGUJEVAC - Pobuna Slovka 1918. godine

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 15 12 2019

U noći između 2. i 3. juna 1918. godine izbila je vojnička pobuna u austrougarskom puku stacioniranom u Kragujevcu. Pobunili su se Slovaci, pripadici dopunskog bataljona, povratnici iz ruskog zarobljeništva, zbog toga što je austrougarska komanda izdvojila "četu sumnjivih povratnika". Kada su vojnici pokušali da vrate svoje "izdvojene" drugove ponovo u kasarnu, u tome nisu uspeli, pa je počelo puškaranje. Više od 700 pobunjenika napustili su kasarnu i u varoši uništili telegrafske uređaje, prekinuli telefonsku vezu i zauzeli železničku stanicu.

Austrougraska komanda je protiv pobunjenika pokrenula 7. puk. Ulične borbe i puškaranje u Kragujevcu uznemirili su žitelje varoši, a trajale su celu noć.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Daleko nadmoćnije vladine snage uspele su da uguše pobunu i veći broj pobunjenika prinude na predaju. Razbijeni u manje grupe, ostali pobujenici su se dali u bekstvo. Jedan broj njih našao je utočište kod srpskih seljaka, gde su dočekali kraj rata. 

Preki sud je organizovao suđenje kolovođama pobune, osudio je na smrt streljanjem 44 vojnika, a pet civila "komitadžija", među kojima je bila i jedna žena, a smrt vešanjem. Ostali su oslobođeni presude ili dobili blaže kazne. 

Osuđeni na smrt streljanjem pogubljeni su istog dana na Stanovljanskom polju kod Kragujevca (8. jun 1918.). Vojne vlasti prislilie su vojnike i lokalno civilno stanovništvo da u što masovnijem broju prisustvuje izvršenju presude. Tog popodneva vladala je u varoši grobna tišina. Kragujevčani su iskreno žalili za hrabrim Slovacima, koji su bili mahom iz Trenčina i okoline. 

Na mestu gde su pogubljeni Slovaci u Prvom svetskom ratu podignut je 1924. godine spomenik i uređen spomen-park.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović