InfoFoto: Milan Mitrović

Srednjoškolci našli rešenje za život bez interneta

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 25 11 2022

Tim koji je osmislio ideju o aplikaciji koja će pomoći korisnicima da smanje vreme koje provode na internetu i podstaknuti ih da poboljšaju socijalni život van mreža, osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca Centralne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u Kragujevcu.
 
Takmičenje je okupilo 103 učenika iz 26 srednjih škola iz Aleksandrovca, Aranđelovca, Batočine, Brusa, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Rače, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika, Varvarina i Velike Plane. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti odgovornijem ponašanju ljudi na internetu. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.
 
Pobedu je odneo tim koji su činili:
 
Sara Veljković - Srednja škola "Nikola Tesla", Batočina
Marija Nikolić - Srednja škola "Đura Jakšić", Rača
Iva Mitrović - Gimnazija "Vuk Karadžić", Trstenik
Aleksa Garić- Prva tehnička škola, Kragujevac
Elena Đokić - Srednja škola “Lapovo” – Lapovo
 
Drugo mesto zauzeo je tim broj 5, čija je ideja bila aplikacija koja će pomoći u edukaciji roditelja i dece o bezbednosti na internetu, obaveštavajući ih o rizičnim sadržajima na sajtovima. Tim su činili učenici:
 
Milica Pantelić - Prva tehnička škola, Kragujevac
Anđela Ćosić - Ekonomsko-ugostiteljska škola “Slobodan Minić”, Aranđelovac
Ivana Čepić - Ekonomsko-trgovinska škola, Požarevac
Luka Milovanović - Politehnička škola “Milutin Milanković”, Kruševac
 
Na postolje za treće mesto popeo se tim broj 12, koji bi proizvodio specijalne maske za telefon koji bi korisnicima pružao zaštitu identiteta i podataka ograničavanjem dostupnosti kamere i mikrofona od zloupotrebe. Takođe, ova maska bi ograničila obaveštenja aplikacija i time pomogla korisnicima da se bolje fokusiraju. Ekipu su činili:
 
Đurđina Mišić - Gimnazija “Vuk Karadžić”, Trstenik
Danilo Jovanović - Srednja škola “Nikola Tesla”, Batočina
Sofija Đurđević - Prva kragujevačka gimnazija, Kragujevac
Vukašin Lukić - Gimnazija, Kruševac
Mladen Todorović - TTPŠ “Despot Đurađ”, Smederevo
 
Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 
Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.
 
“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.
 
Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Nestle i Univerziteta Metropolitan.