Info

Srednjoškolci u Kragujevcu i ove godine učestvuju u kreiranju gradskog budžeta

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Ponedeljak, 22 11 2021

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i grad Kragujevac omogućili su učenicima kragujevačkih srednjih škola da, drugu godinu za redom, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada. Kao i prethodne godine, učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. 

Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2022. godinu. U inicijativi učestvuje ukupno osam lokalnih samouprava i 40 škola. Osim grada Kragujevca, to su Sremska Mitrovica, Sombor, Novi Pazar, Raška, Mionica, Dimitrovgrad i gradska opština Stari grad u Beogradu. 

Za te namene u budžetu grada Kragujevca za narednu godinu planirano je pet miliona dinara, tako da svaka škola ima na raspolaganju 500.000 dinara.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23.000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama”, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.  

U okviru Projekta za odgovornu vlast, koji je prošle godine prvi put realizovan uz podršku USAID–a, učenici 10 kragujevačkih srednjih škola pokazali su zrelost i prepoznali prave potrebe svojih škola, koje su uklopili u planirani budžet. 

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19,000 učenika. prethodnim godinama, na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019 i 2020. godinu opredelili sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od preko 17.5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika.