InfoFoto: Arhiva

SRETENJE: Kragujevac obeležava Dan državnosti Srbije

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 14 02 2020

Kragujevac trodnevnim programom obeležava Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar. Pored kulturno-umetničkog programa, sutra će, tradicionalno, u Staroj skupštini biti održana Svečana akademija povodom Sretenja. 

Obeležavanje Dana državnosti Srbije u Kragujevcu počelo je juče koncertom “U susret Sretenju”, koji je u Prvoj gimnaziji organizovao Mužički centar. U okviru programa danas je obeležena 105. godišnjica smrti dr Elizabet Ros, a u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba “Freske Kosova i Metohije”.

Centralna manifestacija obeležavanja državnog praznika je tradicionalna Svečana akademija povodom Sretenja, koja će biti održana sutra od 9 sati u Staroj Skupštini. Nakon Sretenjskog govora gradonačelnika Radomira Nikolića, sledi Sretenjska beseda Dragana Stanića predsednika Matice srpske. U umetničkom delu programa biće izveden igrokaz “Narode srpski! Ljubezna braćo moja“, po motivima tekstova M.Vitezovića, D.Ilića, D.Popovića i M.Jeremića, koji je adaptirao i režirao Marko Misirača. 

Na Sretenje i Knjaževsko-srpski teatar obeležava 185 godina od svog osnivanja, pa će sutra od 20 časova biti upriličena svečanost, koja će započeti vatrometom, a nakon premijernog izvođenja predstave “Briši od svoje žene” Reja Kunija, u režiji Ferida Karajice, biće dodelјene tradicionalne  nagrade: Statueta Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji kostimografkinji Milanki Berberović, Prsten sa likom Joakima Vujića za doprinos razvoju Knjaževsko – srpskog teatra biće uručen kostimografkinji Jeleni Janjatović , kao i Godišnje nagrade pozorišta glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.