InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sretenje - legat vožda Karađorđa Petrovića i knjaza Miloša Obrenovića

Autor: InfoKG
13:15 | Sreda, 15 02 2023

Sretenjskom akademijom „Knežev zapis“ u zdanju Stare skupštine Kragujevac je danas, u prisustvu brojnih gostiju, obeležio Dan državnosti i ustavnosti Srbije. Praznik ustanovljen u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine Karađorđe Petrović podigao Prvi srpski ustanak u Marićevića jaruzi, a 1835. godine zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću u Kragujevcu donet prvi Ustav kneževine Srbije poznatiji kao Sretenjski.

„Sretenje je najbitniji datum ne u verskom, već u političkom, kulturnom, istorijskom kalendaru naše zemlje.  Najvažniji datum u srpskoj istoriji, crveno slovo Srbije", poručio je iz Kragujevca, rodnog mesta srpske državnosti, predsednik Republike Aleksandar Vučić. 

„Za nas je to crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, uradili baš na Sretenje. Mi, Srbi, nemamo prava da se pred senima predaka ne prisetimo koliku smo žrtvu podneli na oltar otadžbine“, rekao je u svojoj besedi predsednik Vučić. „U poslednjih 10 godina uspeli smo da stvorimo jaku državu, slobodnu, suverenu, koja je u stanju da raste, jača i čuva svoje nacionalne interese. Suočeni sa posledicama rata na istoku Evrope, suočeni sa pritiscima oko Kosova i Metohije, uspeli smo da stvorimo jaku državu koja ima pravo na reč. Država je rađana ovde i od tada nije nikada umirala i zato su ta 1835. godina, taj Ustav i ovaj praznik toliko važni za Srbiju. Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode. Bez države, kao narod bili bi prepušteni na nemilost tuđim interesima. Sigurnost, mir, standard, napredak - to su realni zadaci realne politike i ozbiljne države. Ponavljam, upozoram sve nas - sa tim ne smemo da se igramo. Na to nas podsećaju i veliki Đorđe i veliki Miloš. Naše je da brinemo o državi, da je jačamo, jer samo tako ćemo imati sutrašnjicu. Dobro je da imamo Kragujevac i Šumadiju“.

Govoreći o značaju Sretenja, gradonačelnik Kragujevca je podsetio da, sledeći san o Srbiji i srpstvu, više od dva veka baštinimo legat Karađorđa Petrovića i kneza Miloša Obrenovića – da kao slobodna i nezavisna zemlja uvek odlučujemo o svojoj sudbini. 

„Ako su naši preci mogli da se suprotstave, u to vreme najvećoj sili sveta, naša je obaveza i imerativ-da se izborimo sa svim izazovima. Zato su nam danas, više nego ikad potrebni oštar um i diplomatija mudrog knjaza i vanredna hrabrost vožda, da jaka i moderna Srbija bude u miru sa svima“, poručio je Dašić.

„Između dva Sretenja, Kragujevac je uz podršku predsednika države i Vlade Srbije, konačno rešio višedecenijski problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj, kotlovima na gas, otvorena je najmodernija Palata pravde – zgrada pravosudnih organa, kao i novi Kazneno - popravni zavod. Sredinom prošle godine, u probni rad pušten je i drugi objekat Državnog data centra. Uz superkompjuter, koji je država kupila za dva miliona evra, Srbija je postala jedna od 26 zemalja u svetu koja poseduje sopstvenu platformu za razvoj veštačke inteligencije. U okviru državnog projekta stanogradnje u naselju Denino brdo završena je gradnja blizu hiljadu stanova. Položen je i kamen temeljac za novi Vatrogasni dom. Polovinom godine očekujemo i otvaranje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu – jednog od najznačajnijih naučno – istraživačkih centara, jedinstvenom ne samo u našoj zemlji, već i u regionu. Učinili smo Kragujevac boljim i lepšim mestom za život. Neka se nastavi sve bitno i dobro“ - poručio je Dašić.

Na Sretenjskoj akademiji gradonačelnik Nikola Dašić uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poklon grada Kragujevca – repliku Sretenjskog ustava.

Sretenjskoj akademiji, pored predsednika Republike Aleksandra Vučića, prisustvovali su Vladimir Orlić predsednik Narodne skupštine Srbije, članovi Vlade, predsednica Ustavnog suda, ambasadori Slovačke, Češke i Rumunije, kao i predstavnici ambasada EU, Palestine i SAD – a,  predstavnici akademske zajednice i gradskih institucija.