Info

Sretenje obeleženo u Kragujevcu, ali bez vrha države (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
18:30 | Sreda, 15 02 2017

Svečanom akademijom pod nazivom “I Ustav… i Država”, održanom u Staroj skupštini, danas je u Kragujevcu obeleženo Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije. Sretenjsku besedu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje akademiji, pročitao je njegov savetnik za kulturu, Radoslav Pavlović.

Zanimljivo je da, za razliku od prošle godine, ovogodišnoj akademiji nije prisustvovao niko iz vrha države, sem Pavlovića. Pored toga, neobično je i to što, iako je najavljen, govor nije održao gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić. 

U umetničkom delu programa, rađenom po motivima predstave “Miloš Veliki“ nastupili su glumci Knjaževsko-srpskog teatra: Miodrag Pejković, Čedomir Štajn, Milić Jovanović, Ivan Tomić i Saša Pilipović. Program su upotpunili i Kragujevačko pevačko društvo, Pevačko društvo “Studenac“ i solisti Lidija Jevremović i Zorica Beloica.

Srbija slavi Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Galerija slika