Info

SSP kritikuje gradsku vlast zbog zapošljavanja stranačkih kadrova

Autor: Jovana Mladenović
15:23 | Četvrtak, 26 11 2020

"SNS će već za neki dan u svakoj mesnoj zajednici imati po jednog stranačkog vojnika zaposlenog  o trošku građana Kragujevca i koronom devastiranog budžeta grada", saopštava Stranka slobode i pravde Kragujevac.

Kako ukazuju iz ove političke organizacije, "Odlukom Skupštine grada, koja se nalazi na dnevnom redu sutrašnje sednice, donosi se Odluka o izmenama i dopunama Odluke o mesnoj samoupravi. U moru manje više tehničkih stvari, golim okom se može videti namera da se stvore pravni uslovi da se na svakom biračkom mestu zaposli po jedan naprednjak koji će se baviti stranačkim aktivnostima o trošku poreskih obveznika ovog  grada".

U članu 25a se jasno vidi da se Savetu mesne zajednice daje mogućnost da posebnim aktom odredi lice koje će pružati pomoć u radu Saveta i obavljenju drugih poslova iz nadležnosti mesne zajednice. 
U daljem tekstu člana se vidi da „visinu naknade za rad lica iz stava 1 ovog člana utvrđuje Gradsko veće, na predlog gradske uprave nadležne za mesnu samoupravu, ukazuju iz SSP Kragujevac.

Kragujevčani bi trebalo da znaju  da u svim mesnim zajednicama grada Kragujevca postoji po jedan zaposleni sekretar koji se nalazi u stalnom radnom odnosu i deo je sistematizacije radnih mesta grada.
Za dobar deo sekretara mesnih zajednica zapravo i nema mnogo posla, tako da je novi činovnik potpuno izlišan, smatra SSP.

"Iza ove odluke stoji lukava namera naprednjaka i njihovih kolacionih partnetra da na mala vrata u opštinu uvedu 78 novozapslenih. I to bez njihovog prikazivanja u zvaničnoj sistematizaciji gradske uprave. Njihov jedini zadatak biće stranačke aktivnosti u doba nadolazećih izbora. Ako pretpostavimo da će lica biti angažovana po minimalnoj ceni rada, i verovatno u ugovornom odnosu koji zakon definiše kao „rad van radnog odnosa“ bolje poznatiji kao Ugovor o povremenim i privremenim poslovima, ili ugovorom o delu, naše džepove će to kostati minimalno 3 miliona dinara mesečno", navodi se u saopštenju SSP.