InfoFoto: pexels.com/pok-rie

Šta će biti sa cenom gasa i struje za domaćinstva?

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Petak, 26 11 2021

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je dogovor koji su predsednici Srbije i Ruske Federacije postigli o ceni i isporuci gasa veliki rezultat za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje i privredni rast. Ono što je bitno domaćinstvima jeste da se cene gasa i struje neće menjati.

Mihajlović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, istakla da ovaj dogovor znači da ćemo imati dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, i to ne samo u narednih šest meseci.

To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu to znači da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo dalji rast, što će doprineti novim investicijama, jer će pospešiti gasifikaciju, ocenila je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i da to nema nijedna druga država.

Mihajlović je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor i graditi novo skladište gasa.

Ovo je trenutak kada treba da razmišljamo o strateškim rezervama gasa i da planiramo dugoročno, jer je sigurno da nas energetske krize očekuju u narednim godinama i decenijama, s obzirom na rast potrošnje, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je navela da Srbija mora da gradi i nove elektroenergetske kapacitete jer nas predstojećim godinama i decenijama sigurno očekuju još veća potražnja i potrošnja energije.

Jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, ali i da razgovaramo o nuklearnoj energiji, predočila je Mihajlović, dodavši da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju.

Ona je ponovila da cena struje za domaćinstva ostaje ista, a da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će svakako biti niža od cene na evropskim berzama.