InfoFoto: Grad Kragujevac - Arhiva

Šta je sa NOVIM STADIONOM sada evropskog Radničkog 1923?

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 20 05 2024

Država je dala zeleno svetlo za izgradnju novog stadiona u Kragujevcu, koja bi trebalo da krene na leto ili najkasnije na jesen, saznaje Mozzart Sport. Kapacitet stadiona biće 12.000 gledalaca, a rok za završetak izgradnje je 2027. godina. 

Godinama već vlada neizvesnost oko izgradnje novog stadiona u Kragujevcu, jer je trenutni objekat dotrajao i izgubio korak sa vremenom, piše Mozzart Sport. Brojne verzije su bile u opticaju, spekulisalo se o rekonstrukciji, selidbi, a na kraju će fudbalski Kragujevac sačuvati fudbalsku dušu i autentičnost. Novi stadion kapaciteta 12.000 mesta će se graditi na istoj lokaciji. 

Sjajni rezultati i igre Kragujevčana u ovoj sezoni su animirali publiku da dolazi u sve većem broju i krenuo je fudbalski bum u srcu Šumadije. Bio je to najbolji signal za državu da reaguje. Probuđeni Radnički i Kragujevčani su tako „naterali“ državni vrh da ubrza procedure i ekspresno krene u realizaciju projekta o igradnji novog stadiona. 

Rušenje starog „Čika Dače“ kreće na leto ili jesen, a rok za izgradnju novog stadiona je 2027. godina. Bilo je u planu da novi stadion u Kragujevcu konkuriše i za EP mladih reprezentacija koje će Srbija organizovati 2027. zajedno sa Abanijom, ali trenutno su neki drugi stadioni podneli kandidaturu pošto nije garantovano da će stadion Radničkog biti završen baš do početka EP.

Kapacitet od 12.000 gledalaca će biti po meri fudbalskog Kragujevca. Radnički u ovoj sezoni ima prosečnu posetu od preko 3.000 ljudi, ali bi te brojke bile i veće da ne postoji problem stadiona. Zbog dotrajalosti Čika Dače i višegodišnjih planova o rekonstrukciji i zgradnji novog stadiona, Radnički nije postavio reflektore, pa je bio primoran da mečeve igra u dnevnim terminima. A većinu tih mečeva u dnevnim terminima je zbog nosioca TV prava morao da igra radnim danima, pa je dobar deo publike bio uskraćen za prisustvo utakmicama.

Novi stadion bi trebalo da bude garancija komfora i da privuče još veći broj gledalaca. Biće postavljena hibridna podloga najnovije generacije, a u sklopu stadiona će biti i dva moderna, pomoćna terena. Takođe, stadion će imati i propratni komercijalni sadržaj koji će garantovati prihode.

A dok novi stadion ne bude gotov, Kragujevčani će morati da stisnu zube, strpe se i snađu kako znaju i umeju. Nije Radnički samo prvi tim, već je tu još 500 dečaka i devojčica koji će poput prvotimaca u narednim godinama morati da se snalaze za terene na kojima će igrati i trenirati. Pred klupskim rukovodstvom je težak zadatak da to sve organizuje dok se bude gradio novi stadion.

Trenutno je jedna od ideja u Kragujevcu da Radnički narednu sezonu u Mozzart Bet Superligi Srbije bude domaćin u Gornjem Milanovcu na stadionu Metalca. Ali i to će da zavisi od raspleta u Prvoj ligi Srbije gde se Milanovčani trenutno bore za opstanak.

Za sada je sigurno je da će Radnički biti domaćin u Leskovcu. Iako je na početku stadion Metalca bio ideja i za evro-scenu, odustalo se od nje zbog boljih uslova i većeg kapaciteta stadiona Dubočice. Radnički će 25. maja na drugostepenoj komisija za licenciranje i zvanično dobiti zeleno svetlo za Evropu pošto su rešeni svi administrativni problemi zbog kojih im nije garantovana licenca na prvostepenoj komisiji.

Fudbalski Kragujevac definitivno otvara novu stranicu istorije koja je počela sa legendarnim Čika Dačom po kojem fudbalsko zdanje i nosi ime. Krenulo je rezultatima na terenu zbog kojih je Evropa nikad bliža, a kulminacija će biti izgradnja novog stadiona, jednog od najmodernijih u Srbiji. Na novim srpskim stadionima u Leskovcu, Loznici i Zaječaru trenutno igraju drugoligaš, trećeligaš i četvrtoligaš.

U Kragujevcu je situacija drugačija. Oni su prvo napravili tim, igru i rezultate, pa tek onda ide novi stadion za koji veruju da će dugo godina biti poprište najboljeg domaćeg fudbala i redovnih evropskih okršaja. 

Izvor: Mozzart Sport