InfoFoto: kragujevac.rs

Štab za vanredne situacije: Kragujevac spremno dočekuje zimsku sezonu

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 03 11 2022

Kragujevac spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu, Energetika ima dovoljno energenata za grejanje, snabdevanje strujom građana je stabilno, a takva je i trenutna epidemiološka situacija u gradu. To sve je poručeno sa pete redovne sednice Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca.

Pred članovima Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca, na redovnoj petoj sednici, bilo je 13 tačaka, a među najvažnijim – izveštaj o snabdevanju gasom, električnom energijom i spremnosti toplane za predstojeću grejnu sezonu.

Prema rečima direktora Andreje Ilića, kragujevačka toplana spremno je ušla u novu grejnu sezonu, što znači da su sve kotlarnice u gradskim naseljima kao i distributivna mreža – remontovani. 

Primarni energent koji se od ove godine koristi u sistemu daljinskog grejanja je prirodni gas. Poštujemo sve preporuke za racionalnom upotrebom energije i štednjom energenata, prilagođavamo režim grejanja pre svega toplotnom komforu korisnika, a onda i lepom vremenu, odnosno nadprosečno visokim temepraturama za ovo doba godine. Na zalihama se nalazi 11.000 tona uglja, a sa srpskim rudnicima potpisali smo ugovore za još 57.000 tona. Ukoliko bude potrebno da se supstituiše gas kao primarni energent, tu je staro postrojenje koje koristi ugalj. U ostalih pet kotlarnica po naseljima, gas je moguće zameniti mazutom. Na zalihama je 500 tona mazuta, još 1.500 tona trebovano je iz robnih rezervi, a potpisan je i ugovor za isporuku još 3.600 tona mazuta”, rekao je Ilić.

Gasovodni sistem Srbijagasa je spreman da bezbedno i pouzdano isporuči potrebne količine prirodnog gasa na teritoriji grada Kragujevca, istakao je Predrag Džajević rukovodilac ovdašnje radne jedinice. 

Imajući u vidu situaciju sa energentima u svetu, naša preporuka domaćinstvima je da racionalno koriste prirodni gas, a većim privrednim i industrijskim potrošačima da sagledaju mogućnosti da obezbede određene količine alternativnog goriva u slučaju neke opšte nestašice, za koju se nadamo da je neće biti. Vlada Republike Srbije i Srbijagas su obezbedili dovoljne količine gasa, tako da iako dođe do nestašice, dva meseca ćemo imati dovoljno gasa za celu Srbiju. Što se tiče gasoovodnog sistema u Kragujevcu, on funkcioniše 24 časa 365 dana u godini i nadamo se da nećemo imati problema”, rekao je Džajević.

Elektrodistribucija Kragujevac snabdeva strujom oko 108.000 korisnika, od čega je 85.000 korisnika u gradu. 

Snabdevanje je u ovom trenutku stabilno, a stanje distributivno – energetskog sistema je dobro. S obzirom na trenutnu situaciju, ogranak spremno dočekuje zimsku sezonu. U svakom slučaju preporučuju mere štednje. Nemamo najavu potencijalnih restrikcija električne energije i imamo spremne planove za kratkotrajnu, dugotrajnu i selektivnu odbranu sistema koje bi u takvim siutacijama primenjivali”, poručio je Zoran Stošić.

Na sednici je razmatran i usvojen izveštaj o pripremljenosti zimske službe. 

Komunalno preduzeće Šumadija, zaduženo za održavanje gradskih ulica i puteva na teritoriji grada Kragujevca spremno dočekuje početak zimske sezone. Obezbeđena je i remontovana mehanizacija koju čini 11 kamiona i osam radnih mašina. Uskladištili smo 2.700 tona rizle, 380 tona industrijske soli i 12.000 tona kalcijum hlorida. Izvršili smo i nabavku dodatnih 5100 tona rizle, 2500 tona indsutrijske soli i 10 000 tona kalcijum hlorida koje ćemo povlačiti sukcesivno po potrebi. U slučaju većih padavina obezbedili smo dopunsku mehanizaciju, vozače i izvršioce”, kazao je direktor JKP Šumadija, Marko Vujnović.

Članovi Štaba za vanredne situacije  razmatrali su i aktuelnu epidemiološku situaciju, koju je direktor Instituta za javno zdravlje Nebojša Ranković, ocenio kao stabilnu sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja od korona virusa. 

Virus još uvek cirkuliše pa struka preporučuje poštovanje preventivnih mera”, rekao je Ranković.

Na sednici je bilo reči i o raspoloživim kapacitetima u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, razmatran i usvojen izveštaj o stanju pripremljenosti i organizovanosti sistema 112, kao i izveštaj o broju ugroženih staračkih domaćinstava i lica sa posebnim potrebama naročito u seoskim mesnim zajednicama i zaseocima u brdsko – planinskom području.