Info

Štab za vanredne situacije: Kragujevac u UZLAZNOJ PUTANJI, evo šta će biti preduzeto (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 15 10 2020

Kragujevac ima mogućnosti i resurse da nastavi sa pritiskom da se propisane mere Uredbom Vlade RS sprovedu.

"Kragujevac ponovo proživaljava situaciju iz bliske prošlosti jer imamo uzlaznu putanju broja zaraženih", rekao je na konferenciji za medije Nikola Dašić, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca. Pojačeće se kontrola trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, privatnih firmi, javnih institucija i preduzeća i svih onih mesta u kojima je moguć prenos infekcije.

"Duga i posvećena borba dala je rezultate i to čini i dalje, ali ova bolest je nepredvidiva, a nažalost jedan mali broj nas tu bolest zanemaruje. Smatram da je većina Kragujevčana do sada pokazala odgovoran odnos prema ovoj krizi, ali još ima onih koji nipodaštavaju opasnost koju Covid donosi svima nama", kaže gradonačelnik.

Pokazatelj broja zaraženih prema podacima u poslednja tri dana nije dobar, smatraju nadležni. 

Na sastanku Štaba za vanredne situacije, koga čine predstavnici relevantnih institucija zaključeno je da se u gradskom prevozu mere poštuju, kao i u većem delu institucija, trgovinskih i ugostiteljkih objekata, ali ima situacija gde se epidemiološke mere ne primenjuju onoliko koliko složenost situacije zahteva.

Prema Dašićevim rečima, cilj je da se obezbedi maksimalno poštovanje epidemioloških mera u gradu, a Kragujevac ima mogućnosti i resurse da nastavi sa pritiskom da se propisane mere Uredbom Vlade RS sprovedu. 

Pojačeće se kontrola trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, privatnih firmi, javnih institucija i preduzeća i svih onih mesta u kojima je moguć prenos infekcije.

"Olakšavajuća situacija je što u školama još uvek nemamo registrovanu novu pojavu virusa, a ispitivanjem kontakata, većina novozaraženih virus je dobila na privatnim proslavama od kojih se dobar deo nažalost održava u jednom delu ugostiteljskih objekata. Shvatam da je i za grad Kragujevac veliki problem privredna aktivnost i da ugostiteljski objekti najviše trpe posledice, ali mi kao grad nažalost nismo u mogućnosti da zbog značajno manjeg broja ljudi izađemo iz vanredne situacije. Održavati velike proslave u ovom trenutku je krajnje neodgovorno zbog čega apelujem na građane Kragujevca da se kao i građani Evrope ponašaju odgovorno i putem imejla ili telefonom prijave svaki slučaj kršenja epidemioloških mera. Ne smemo da dozvolimo da manjina zatvori poslove, ugrozi radna mesta i odvijanje školske nastave svima koji su jedinstveni u ovoj borbi, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.

"KC Kragujevac je tokom avgusta i septembra, bio u non kovid sistemu i u tom periodu lečio hroničnne pacijente. Imajući u vidu da je ovih nedelja bilo između 18 i 22 pacijenta iz svih regiona koje pokriva, a da je zadnja dva dana (podatak od juče) taj broj 27 sa izmenjenom kliničkom slikom, direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović je izrazio bojazan da će ova ustanova polako ulaziti u kovid period. Nažalost manjina se u poslednje vreme ponaša neodgovorno, i suočićemo se sa nečim što smo već videli kazao je Sazdanović. On je apelovao na građane da nose maske, održavaju fizičku distancu, izbegavaju zatvoreni prostor i potencijalno opasne situacije jer su to osnovne mere zaštite sopstvenog zdravlja.

"Naš cilj je da relativno mali broj zaraženih zadržimo što je duže moguće kako ne bismo napravili situaciju da bolnica bude prepunjena kovid pacijentima, kazao je na konferenciji za medije Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Dom zdravlja će testirati i lečiti ambulantne pacijente, Klinički centar teže, Institut za javno zdravlje radi laboratorijsku potvrdu infekcije, epidemiolozi određuju izolaciju za obolele i karantin za njihove kontakte, a grad Kragujevac radi inspekcijski nadzor, zadaci su koje je utvrdio Štab za vanredne situacije. Zasedaćemo svake nedelje, kazao je Antić, a ukoliko bude bilo potrebno i češće.

Inače, ukoliko primete kršenje epidemioloških mera, građani Kragujevca mogu da ih prijave na broj telefona 505-800 pri Situacionom centru ili na imejl inspektor@kg.org.rs.
 

Galerija slika