InfoFoto: printscreen/facebook

STANOJEVIĆ PONOVO PRIKUPLJA POTPISE: GIK opet oborila listu, čeka se odgovor suda

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 01 06 2020

I nakon razmotrenog prigovora, Gradska izborna komisija nije proglasila Izbornu listu Grupa građana “Dr Vladica Stanojević”, što je praktično treći put da je "oborena", a prvi put u istoriji GIK-a došlo je do ove situacije. Protiv su ponoov bili SNS, SPS i 300 Kragujevčana. Stanojević je uputio žalbu Upravnom sudu, a odgovor bi trebalo da bude poznat do večeras. U međuvremenu, od jutros je počelo ponovno prikupljanje potpisa, rekao on je za InfoKG, nazvavši sve ovo jednom političkom farsom.  

"Za dvotrećinsku listu, od jutros je počelo ponovno prikupljanje potpisa i potrebno nam je oko 1750. Smatram da nije bio osnova da se moja lista ne proglasi i da oni koji su nam potpisima dali podršku dobro znaju za koga potpisuju i ko je nosilac liste, nisu nikako mogli da budu zbunjeni ni obmanuti. Ovo je jedna politička farsa u kojoj su izigrani i ljudi koji su podržali našu kandidaturu", kaže za InfoKG Vadica Stanojević. 

Obaranje Izborne liste Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” podiglo je prašinu na kagujevačkoj političkoj sceni. 

Podsetimo, Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Skupštine grada i potpise podrške građana u ponedeljak, 25. aprila u 22 časa. Međutim, GIK je utvrdila nedostatke i donela zaključak da se isti otklone u roku od 48 sati. Prema našim izvorima iz GIK-a, to je i učinjeno, ali je lista ipak ponovo oborena glasanjem većine predstavnika učesnika izbora koji su u GIK-u (14 protiv - SNS, SPS i 300 Kragujevčana; za je bilo 4, a uzdržanih 3). Ovaj slučaj je prvi u istoriji GIK-a da se neka izborna lista ne proglasi. (Opširno čitajte na: Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE? i OBARANJE LISTE Vladice Stanojevića diglo prašinu: Rakić apeluje na ravnopravnost i da SNS najzad odmeri snage, Stanojević spremio tužbu; i 300 Kragujevčana veruje da će sud reći svoje). Stanojevć je potom pisao prigovor GIK-u, koji je odbijen, ponovo preglasavanjem istih koji su drugi put oborili listu.

Njegov advokatski tim Upravnom sudu je podneo žalbu, a Stanojević odgovor očekuje do večeras. Kako ništa ne prepušta slučaju, krenuo je sa ponovnim prikupljanjem potpisa, a tu radnju će obustaviti ako mu od suda stigne željeni odgovor. 

Iako su naši izvori iz GIK-a, kako su nam nezvanično izjavili, stava da je trebalo proglasiti listu nakon otklanjanja nedostataka, GIK je ipak zvanično obaranje Stanojevićeve liste obrazložio na sledeći način:

Podnosilac liste otklonio je nedostatke kod 12 kandidata za odbornike sa izborne liste i upodobio upisana zanimanja sa pismenom izjavom kandidata o prihvatanju kandidature za odbornike Skupštine grada. Podnosioci izborne liste su potpisivanjem Aneksa od 27. maja 2020. godine, nakon donošenja Zaključka GIK, izmenili naziv izborne liste , kako bi ga upodobili sa nazivom izborne liste u obrascu izjava birača, a u skladu sa tim je ispravljen naziv birača i u ostalim obrascima, iako je Zaključkom utvrđeno da se nedostaci otklone, tako što će se nazivi izborne liste u propisanim obrascima upodobiti sa nazivom izborne liste, koji su osnivači čl. 1 Sporazuma, odredili kao naziv izborne liste. Podnosioci izborne liste nisu mogli Aneksom sporazuma, da menjaju naziv izborne liste, nakon što su već birači potpisali izjave kojom podržavaju izbornu listu, koja po nazivu na izjavi nije odgovarala nazivu izborne liste u Sporazumu. Izjave birača, ukoliko bi ih izborna komisija prihvatila, bile bi nezakonite, jer su birači potpisali izjavu za listu, koja u trenutku potpisivanja faktički nije postojala. Njeno postojanje, pod nazivom koji se nalazi u obrascu izjave birača, ozakonjeno je potpisivanjem Aneksa sporazuma, dakle pošto su izjave birača već potpisane.