Info

STARI KRAGUJEVAC - Fabrika piva

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 03 01 2021

Još je knez Miloš nagovarao graditelja mlinova Jovana Vajhanpela 1838. godine da u Kragujevcu od one "turske dzamije sagradi pivaru". U to vreme prodavalo se bečko pivo u velikim količinama u varoši.

Trideset godina kasnije, 1869. godine, otvorio je Sremac Nikola Mesarović u Kragujevcu Fabriku piva. Rodom iz Rume, Mesarović je došao u varoš s namerom da otvori veću ugostiteljsku radnju. Međutim, nalazeći da će poslovi sa prodajom i proizvodnjom piva dobro ići, kupuje 10 hektara obradive zemlje na brdu s desne strane Lepenice i dobavlja potrebne uređaje za proizvodnju piva iz Beča. Ubrzo podiže zgrade i zapošljava jednog stručnjaka Čeha i 17 radnika. Postrojenja za proizvodnju piva činila su dva kazana i jedna parna mašina od 18 KS. Kapacitet kragujevacke pivare iznosio je 500 litara piva dnevno, čime su potrebe Kragujevca u potpunosti bile zadovoljene.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Osnovnu sirovinu za proizvodnju piva, ječam, uzgajao je Mesarović na svojoj zemlji ili ga kupovao po okolnim selima. Kako su postrojenja bila blizu česme koja se napajala iz trmbaških izvora, to je ova voda i korišćena, zbog čega je pivo bilo na dobrom glasu. Sve do 1880. godine vlasnik je Nikola Mesarović, kada Pivaru daje pod zakup Nemcu Avgustu Kleperu i Milovanu Veroviću. Dobri stručnjaci za proizvodnju piva, oni su uspeli da poboljšaju kvalitet, ali ne i da povećaju količinu proizvodnje.

Kako su tih godina trmbaški izvori slabili, a jaka konkurencija iz Beograda i Jagodine primorala zakupce da 1890. raskinu zakup, Fabrika piva je prestala sa radom. Postrojenja su prodata Mihailu Kosovljaninu za 300.000 dinara, vlasniku pivare iz Jagodine, koji ih je preneo u Jagodinu.

Zgrada u kojoj je radila Pivara bila je zastupništvo Jagodinske pivare.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović