Info

STARI KRAGUJEVAC: Gimnazija od 1885. godine do Prvog svetskog rata

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 05 12 2021

Nova školska zgrada Gimnazije građena je od 8. aprila 1885. godine, kada je udaren temelj, do kraja 1886. godine, kada je predata na upotrebu školi. Izvođač radova bila je firma Marka O. Markovića. Prvi radni dan u novoj školskoj zgradi počeo je 21. oktobra 1887. godine.

Krajem 19. veka Kragujevačka gimnazija izrasta u modernu i savremenu ustanovu, koja učenicima daje široko opšte obrazovanje, pripremajući ih za školovanje na Velikoj školi, a od 1905. godine na Univerzitetu u Beogradu.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Zakon od 1898. godine, koji se odnosi na srednje škole, znatno je osavremenio i unapredio nastavu u Gimnaziji. Tim zakonom ukidaju se godišnji ispiti, a uvodi polaganje prijemnog ispita, ispita zrelosti i nižeg tečajnog ispita. 

Od 1898. godine sve do 1904. godine Gimnazija u Kragujevcu nosila je naziv Gimnazija "Miloš Veliki". Od tada nosi ime Gimnazija u Kragujevcu. U tom periodu aktivnost učenika ispoljava se kroz đačka udruženja: Podmladak, Matursko udruženje, Uzdanica, Šumadija, Putnik i Trezvenost. Đaci Gimnazije bili su članovi mnogih patriotskih organizacija u gradu. Đaci su uzeli učešće u burnim demonstracijama povodom aneksije Bosne i Hercegovine 1908. godine, a 23. aprila 1912. godine na železničkoj stanici u Kragujevcu dočekali su hrvatsku studentsku omladinu izražavajući na taj način solidarnost sa njihovom borbom protiv nenarodnog austrougarskog režima.

U toku Prvog svetskog rata profesori Gimnazije delili su sudbinu svog naroda. Veliki broj njih učestvuje u borbama na svim bojištima naše zemlje. U proleće 1918. godine okupator je u Kragujevcu otvorio Opštinsku realnu gimnaziju u Gornjoj osnovnoj školi, sa obaveznim učenjem mađarskog jezika.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović