InfoFoto: Facebook/GTO Kragujevac

STARI KRAGUJEVAC - Hotel "GUŠIĆ" (danas "Zelengora")

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 01 08 2021

Arhitektonsko nasleđe starog Kragujevca nejednako je sačuvano. Iz druge polovine XIX veka sačuvano je svega nekoliko reprezentativnih zdanja. Jedno od njih je jedan od najstarijih kragujevačkih hotela, na kraju ulica Ive Lole Ribara i Svetozara Markovića, koji je po svom zaveštaču Milovanu Gušiću u prošlosti nosio ime "Grand hotel Gušić" (danas hotel "Zelengora").

Krajem osamdesetih godina XIX veka podigao je pešadijski kapetan prve klase Milovan Gušić poreklom iz Užica, izuzetno reprezentativni hotel za odabranu varošku klijentelu. Hotel je imao kafanu, pokrivenu baštu sa pozornicom za gostovanja pozorišnih, muzičkih i varijetskih trupa i prostran hol sa recepcijom.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Posetioci ovog hotela bili su varoški trgovci, bankari, advokati, profesori Gimnazije, vlasnici zanatskih i industrijskih preduzeća, opštinski činovnici, vođe političkih partija i stranaka u varoši, pesnici, slikari, otmen i boemski svet. Mnogo raznolikog sveta, pozorišnih i muzičkih trupa, zabavljača i varijetskih grupa prošlo je preko podijuma ovog hotela. Oni su veselim i raspoloženim gostima nudili potreban štimung. Tako je čitava jedna klasa nalazila zabavu dugi niz godina u ovom hotelu. 

Hotel "Gušić" je u periodu između dva rata držao Nikola Mihailović, veoma preduzimljiv hotelijer. On je u prostorijama hotela organizovao zabave, balove i igranke koji su bili dobro posećeni.

Ugledu ovog hotela doprineli su, između ostalog, izuzetno prijatan ambijent, dobra kuhinja i muzičke grupe koje su se smenjivale.

Uz prvoklasnu uslugu, ovde su se, pored domaćih, gostima počela nuditi i strana jela i pića. U hotelu su priređivane pozorišne predstave i koncerti. Prostranu salu hotela uzimali su u zakup druga društva i organizacije, ali i imućniji pojedinci, kako bi u njoj organizovali zabave.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović