Info

STARI KRAGUJEVAC - Hotel JADRAN

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 18 07 2021

Na mestu gde se nalazila pomoćna zgrada Glavne pošte (Stara robna kuća), radila je u 19. veku gostionica sa narodnim jelima čiji je vlasnik bio Vule Premović, pa se po njemu kafana i nazivala "Premovićeva kafana" ili kraće "Premović". U prijatnom ambijentu ove kafane nuđeni su gostima sve do Prvog svetskog rata domaći specijaliteti spravljani na majstorski način. Otuda se ova kafana pročula po dobrom "alvaluku" i dobroj kapljici, pa su kragujevačke meraklije rado svraćale ovde.

Posle Prvog svetskog rata objekat se proširuje. Pored gostionice, dobija salu za zabave i pozorište i bioskopske predstave. Temeljno preuređen, dobio je novo ime - Hotel "Jadran". Međutim, u varoši su ga svi i dalje nazivali po starom vlasniku "Premović". U izuzetnom ambijentu ovog hotela goste su uveseljavale razne muzičke grupe, pozorišne i varijetske trupe i zabavljači. Bilo je to vreme kada su se naši sugrađani oslobađali orijentalnih uzora i prihvatali evropski način zabavljanja i modu Zapada.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U jednom vodiču kroz Kragujevac iz 1932. godine, stoji da u hotelu "svako veče koncertrira prvoklasna muzika". Godine 1935. hotel je kupio Vladimir Radovanović, hotelijer koji ga je držao do kraja tridesetih godina, kad prelazi u vlasništvo Građanske banke i njenih akcionara.

Smešten u starom varoškom jezgru, hotel je vrlo rano počeo okupljati mlade. Tome je mnogo doprineo KUD Abrašević, koji koristi prostorije "Jadrana" da priredi zabave, koncerte i igranke. Vrlo rano počela su se ovde gostima nuditi strana jela i pića. Godine 1940. kupio je zgradu hotela kragujevački ugostitelj Šamovac. Posle rata hotel je nacionalizovan.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović