Info

STARI KRAGUJEVAC - Jovan Ristić

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 18 09 2022

Rođen je u Kragujevcu 4. januara 1831. godine. Posle završene osnovne škole pohađao je Gimnaziju u Kragujevcu i Beogradu. Kao licejac pridružio se 1848. godine Srbima u Vojvodini u borbi za njihova nacionalna prava. Pohađao je istorijske nauke u Nemačkoj i Francuskoj. Godine 1852. promovisan je u doktora filozofije i istorisjkih nauka u Hajdelbergu (Nemačka), kao državni pitomac.

Radio je pri ministarstvu prosvete, Ministarstvu inostranih i Ministarstvu unutrašnjih dela. Pisao je članke u "Novinama serbskim" i bio sekretar deputacije koju je knez Miloš uputio 1860. godine u Carigrad, zatim sekretar Preobraženjske skupštine 1861. godine i krajem iste godine postavljen za diplomatskog zastupnika u Carigradu, gde je vodio pregovore sa Portom o povlačenju turskih garnizona iz Srbije. Ti pregovori okončani su 1867. godine uspešno, što je Ristiću donelo glas jednog od najboljih srpskih diplomata. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Godine 1858. postavljen je za namesnika maloletnom knezu Milanu Obrenoviću. Kada je ovaj 1872. godine postao punoletan dobio je Ristić jedan od važnijih resora - Ministarstvo spoljnih poslova.

Godine 1875. izbio je ustanak u istočnoj Hercegovini - Nevesinjska puška. Ristić se stavio na čelo ratoborne struje u Srbiji, sklopio savez sa liberalima iz 1858. godine i formirao "Akciono ministarstvo", koje će voditi dva rata sa Turcima 1867., 1877-1878 godine.

U vreme rata vodio je pregovore sa Rusijom. Međutim, pravi plod njegove spoljne politike bilo je zastupanje srpskih interesa na Berlinskom kongresu 1878. godine. Sa dobijanjem potpune nezavisnosti (član 34. Berlinskog ugovora), i četiri nova okruga, bila je zaokružena jedna borba za nacionalnu nezavisnost započeta Prvim ustankom. Jovan Ristić je političku karijeru završio 1893. godine kada je kao namesnik maloletnom Aleksandru Obrenoviću, koji je izvršio državni udar, penzionisan. Umro je u Beogradu 1899. godine. Ostavio je dva vrlo značajna istorijska dela: "Spoljašnji odnosi Srbije od 1848. do 1878." i "Diplomatska istorija". 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović