Info

STARI KRAGUJEVAC - Opštinski izbori 1920. godine

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 12 01 2020

Na opštinskim izborima održanim 22. avgusta 1920. godine u Kragujevcu najviše glasova odnela je lista Komunističle partije Jugoslavije. Kandidatska lista Komunističle partije Jugoslavije bila je sastavljena ovako: kandidat za predsednika opštine bio je Dragoljub Zekavica, profesor Kragujevačke gimnazije, za kmetove: Vojislav Buđevac, nadzornik VTZ, Milisav Tomašević, opančar, Ilija Kiković, krojač, Milan Petrović, moler. Za listu KPJ glasalo je 805 birača. Od ukupnoh 41 odborničkog mesta komunisti su osvojili 29 mesta.

Posle objavljivanja izbornih rezultata u varoši je nastalo pravo slavlje. Organizovana povorka je sa transparentima i zastavama kružila gradom. Masa sveta ispunila je prostor isprd kafane "Park". Okupljenima se obratio Dragoljub Zekavica kraćim govorom u kome je zahvalio biračima na poverenju. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Novoizabrana opštinska uprava položila je zakletvu i preuzela opštinu 25. avgusta 1920. godine. Kako novoizabrani predsednik nije hteo da dođe i položi zakletvu, mesto D. Zekavice dužnost predsednika preuzeo je najstariji kmet Vojislav Buđevac. Na istoj sednici usvojena je Deklaracija, ili program nove opštinske uprave. 

Veliki uspeh komunista na izborima prinudio je režim da preduzme ofanzivu protiv KPJ. Donošenjem obznane 29-30 decembra 1921. godine zabranjen je rad komunistima u opštinskoj upravi. 

Svoju aktivnost nastaviće kragujevački komunisti preko Mesne organizacije Nezavisne radničke partije koja je snovana 1923. godine u izmenjenim, ilegalnim uslovima.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović