STARI KRAGUJEVAC - Petrovska skupština 1848. godine (Treći deo)

Nedelja, 06 Oktobar 2019 14:00Autor: InfoKGIzvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

Pored zahteva da se skupština redovno saziva, da svaki okrug bude zastupljen u Savetu, ima nekoliko zahteva koji se javljaju kao posledica novih ekonomskih i političkih odnosa. Tu pre svega spada zahtev za slobodom štampe, za uvođenjem proporcionalnih poreza, finansijskih olakšica, stvaranjem posebnog trgovinskog kredita i osnivanjem trgovinskog suda.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Veoma važno mesto zauzimaju mnogobrojne žalbe na razne zloupotrebe i loše poslovanje pojedinih državnih organa, pre svega sudova. Sporost suđenja i skraćenje sudskog postupka, žalbe na lokalno policijsko činovništvo, zabrana trgovine za činovnike i smanjenje njihovih plata smao su neki od zahteva koje u svojim "proširenijima" imaju skoro svi okruzi.

Prvi deo teksta čitajte OVDE, a drugi OVDE.

Zahtev "vučićevaca" da podnesu ostavku tri visoka vladina činovnika bio je usvojen. Burno je pozdravljen izaslaik pobunjenih Vojvođana, prota Stamatović, koji je tražio pomoć za Srbe u Vojvodini. Na skupštini je podnet samo jedan spoljnopolitički zahtev: iseljenje turskog civilnog stanovništva iz Srbije. Od 94 skupštinska zahteva nije usvojen nijedan važniji. Petrovska skupština nije doprinela sređivanju prilika u zemlji.

Ustavobraniteljski režim nalaziće se u stalnoj latentnoj krizi sve do 1858. godine, kada će biti zamenjen. 

Najnovije vesti iz ove kategorije